Foto: SVT/Björn H Johansson

Västra Götalandsregionen blir blågrön

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen tillsammans med Miljöpartiet tar över makten inom Västra Götalandsregionen. Tillsammans bildar de en majoritet och Sverigedemokraterna får därmed ingen vågmästarposition.

Västra Götalandsregionens politiska karta ritas om helt. Under senaste mandatperioden har de rödgröna styrt i minoritet. Men efter förhandlingar kommer nu Alliansen tillsammans med Miljöpartiet att ta över makten och bilda politisk majoritet. Tillsammans har de 76 mandat.

”När andra satt i ledning var vi i opposition. När andra går i opposition tar vi ledningen. Idag tar vi över i Västra Götalandsregionen. Tillsammans med miljöpartiet.”, skrev Kristina Jonäng (C) på Facebook under onsdagsförmiddagen.

Val 2014: Västsverige

Klockan 13 inleddes presskonferensen i Vänersborg, där den nya blågröna ledningen presenterar sin politiska plan.

– Valresultatet visade att om inget ovanligt händer så får vi fortsätta att ha ett minoritetsstyre. Det är ingen bra lösning, det skapar osäkerhet, säger Johnny Magnusson (M) om alternativet att de rödgröna skulle styra regionen i minoritet.

– Vi har en gemensam plattform där vi kan lägga budget för nästa år, fortsätter han.

Har haft olika syn på finansiering

Inför valet fanns tydliga skiljelinjer mellan partierna. En tvistad fråga var finansieringen av kollektivtrafiken. Där vill till exempel Moderaterna inför valet sagt att man vill öka biljettpriserna, och sänka andelen av finansieringen som kommer från skatten.

– Vi kommer höja priserna sex, sju procent per år, sa Gunilla Levén (M) till Västnytt inför valet.

Jonas Andersson (FP):

– Alla partier är överens om ett trafikförsörjningsprogram som ska följas. Däremot skiljer vi åt oss hur det ska finansieras. Det är viktiga och avgörande skillnader om huvudelen ska betalas av skattebetalarna eller resenärerna, säger han.

Miljöpartiet ville istället att en stor del av finansieringen ska komma från skatten, så att man kan hålla nere biljettpriset.

Både skattehöjningar och höjda biljettpriser

Nu tycker sig Miljöpartiet ha vunnit striden.

För att klara regionens utmaningar framförallt inom hälso- och sjukvården och kollektivtrafiken behöver skatten höjas med 35 till 40 öre, skriver de fem partierna. Biljettpriserna höjs med max fem procent i snitt per år.

– Vi har fått in samma prispolitik med Moderaterna som vi hade överenskommelse med S och V. Vi satte oss inte vid förhandlingsbordet innan vi hade med oss dem på det, säger Birgitta Losman, gruppledare för Miljöpartiet till SVT Västnytt. 

– Den nya majoriteten ska i november presentera ett förslag till budget med fler reformområden, där vi också justerar befintliga obalanser i verksamheterna samt skapar förutsättning för kvalitetsutveckling. Enligt våra preliminära beräkningar kommer vi då att föreslå en skattejustering på mellan 35 och 40 öre, säger Johnny Magnusson (M).

Johnny Magnusson (M) blir som väntat regionsstyrelsens nya ordförande och Miljöpartiet får regionfullmäktigeposten. Eftersom det blir ett majoritetsstyre i fullmäktige får Sverigedemokraterna ingen vågmästarroll, men får ändå en regionrådspost.

–Enligt lagen om proportionella val har de rätt till det, säger Johnny Magnusson.

Avgående regionråd inte besviken på MP

Det avgående regionrådet Gert-Inge Andersson deklarerar inte sin avgång som gruppledare för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen. Han berättar däremot för SVT Västnytt att han inte kommer orka fortsätta hålla på med politiken i över åtta år till, vilket är tiden som, om han blir kvar, skulle behöva för att leda en opposition och sedan styra regionen en mandatperiod om Socialdemokraterna vinner nästa val.

– Jag är inte besviken på Miljöpartiet, men jag är besviken på att vi förlorar sex mandat, säger Gert-Inge Andersson (S) till SVT Västnytt.

Han är ändå glad för att Miljöpartiet kan föra över arvet av den rödgröna politiken.

Den blågröna regionledningens satsningar

Vården

För att skapa balans i sjukhusens ekonomier vill de blågröna partierna tillför 750 miljoner kronor till  hälso- och. Det ska även skapas ett ekonomiskt utrymme på 100 miljoner kronor för att få till en väl fungerande ambulansverksamhet och minskade väntetider på akutmottagningarna.

Psykiatrin

Det blågröna styret vill tillföra mer resurser till psykiatrin för att utveckla det förebyggande arbetet och den psykiatriska vården. Partierna vill satsa 50 miljoner kronor 2015 samt med 75 miljoner kronor varje år under 2016 och 2017. Detta för att kunna satsa på kompetensutveckling och öka tillgängligheten.

Miljön

Inför 2015 års budget föreslår de fem partierna höjda anslag till miljönämnden med cirka 15 miljoner kronor, från dagens 70 miljoner till 85 miljoner kronor årligen. De vill minska energiförbrukningen för uppvärmning av gamla lokaler, minska mängden farliga kemikalier och läkemedelsrester och satsa på en mer miljöanpassad upphandling av varor och tjänster.

Kollektivtrafik

Partierna vill i samråd med kommunerna i regionen införa en strategi för att få en så kallad pågatågseffekt. Det är en effekt som man sett efter att Pågatågen infördes i Skåne. Det är tåg som stannar på många små orter och som har förbättrat pendlingsmöjligheterna i Skåneregionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Västsverige

Mer i ämnet