Blommor och ljus i Gårdsten efter torsdagens tragedi. Foto: SVT

Kommunen öppnar stödlokal i Gårdsten

Publicerad

Efter torsdagens tragedi där en kvinna och tre barn misstänks ha mördats öppnar nu kommunen en lokal i Gårdsten.
– Man kan få prata och vädra sin oro, säger Marie Åhman, tillförordnad stadsdelsdirektör och kommunikationschef i Angered.

Det var på torsdagsmorgonen som räddningstjänst och polis larmades till en lägenhetsbrand i Gårdsten i Göteborg. I lägenheten hittades en död kvinna och ett dött barn. Ytterligare två barn fanns i lägenheten. De fördes med ambulans till sjukhus och konstaterades senare avlidna. Polisen misstänker att alla fyra utsatts för brott och en man är anhållen skäligen misstänkt för fyra fall av mord.

”Finns inte ord”

– Det är fruktansvärt. Det finns inte ord, säger Marie Åhman, tillförordnad stadsdelsdirektör och kommunikationschef i Angered.

Samtidigt som polisens utredning gick på högvarv hade kommunen krisstödjare ute i området kring Gårdsten under torsdagen. Nu samlar kommunen, tillsammans med Gårdstensbostäder och församlingar, krisstöd i det kombinerade växthus och föreningslokal som finns på Lindgården i Gårdsten.

LÄS MER: Grannen: ”Det är hemskt, en katastrof”

Grannen Lisbeth Eliasson.

På mötet samlades människor för att trösta varandra och för att prata ut om sin känslor. För många fanns det också ett stort behov av att få ställa frågan – varför?

– De var helt underbara den här familjen så vi fattar ingenting. Vi har så många frågor som vi vill ha svar på och inte kan få svar på just nu. Jag hoppas att vi får det så vi får veta vad som har hänt. Hänt de här barnen som var ute och lekte, nu är de inte här, säger Lisbeth Eliasson som bor på gården där tragedin inträffade.

Ingen lokal under torsdagen

Lisbeth Eliasson och flera av de andra grannarna träffades redan igår. För att tända ljus tillsammans och för att bara försöka ta in vad som har hänt. Då gjorde de det ute på gården.

– Vi hade ingen lokal igår. Vi kände inte att vi behövde det. Vi hade krisstödjare på plats. De pratade med de som fanns ute och hade behov av det, säger Marie Åhman.

Två av de barn som dött ska, enligt de uppgifter som Marie Åhman har, gått i förskola respektive skola i området. Barnen var dock inte inskrivna i någon av de verksamheter som kommunen har under sommaren.

”Gör ingenting särskilt”

– Vi gör ingenting särskilt eftersom ordinarie förskolor och fritidshem inte är öppna. I vanliga fall hade vi samlat personal och elever och haft information. Det gör man alltid på skolorna när det händer något allvarligt.

Hur kommunen ska göra efter sommarlovet återstår att se.

– Det blir en fråga senare när skolorna öppnar i höst hur man hanterar det då.

Teknisk undersökning

Polisen håller fortfarande på att samla information till utredningen. Under fredagen var den tekniska undersökningen ännu inte avslutad och avspärrningarna runt den eldhärjade fastigheten var fortfarande kvar.

Åklagare Helena Treiberg Claeson, som leder förundersökningen, vill inte kommentera den pågående utredningen.

– Polisen jobbar för högtryck, det händer saker hela tiden. Om, jag säger om, det blir en häktningsförhandling under de närmaste dagarna kan jag uttala mig på ett annat sätt efter den, säger hon till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnfamilj död i Gårdsten

Mer i ämnet