Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vanligaste retoriken är att kultur ställs mot vård, skola och omsorg” – i klippet reflekterar kommunpoeten Jimmy Alm om sitt uppdrag och debatten kring Tranemos satsning på en kommunpoet. Foto: SVT

Kommunpoeten i Tranemo: ”Hamnade i en skitstorm”

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2021 hamnade han i debattstormens och tyckandets centrum. Jimmy Alm, Tranemos och Sveriges enda kommunpoet. SVT Nyheter Väst har träffat honom för att se hur det varit och vad han gör nu.

Starta klippet för att följa med till kommunpoetens skrivbord i Tranemo och hör honom reflektera kring uppståndelsen.

I oktober förändrades Jimmy Alms liv. Då klev han ut i offentlighetens ljus som Tranemos och Sveriges enda kommunpoet.

Med statligt stöd i ryggen skall han bland annat under ett års tid skriva dikter om personer i kommunen, men även om saker som inte själv kan kommunicera sin verklighet – som ett väveri eller en betongfabrik. Något som fick många människor att reagera negativt, oftast med argumentet att det var ett slöseri med skattemedel. Eller usel poesi.

– Den här skitstormen varade bara i några dagar egentligen, säger Jimmy Alm, och fortsätter:

– Sedan blev det väldigt mycket positivt. Jag har fått stöd från människor jag inte vet vem de är. De har skickat jättefina vykort eller lämnat en chokladask på biblioteket till kommunpoeten. Det är sådant som verkligen berör mig.

”Lika mycket ett socialt projekt”

Nu försöker Jimmy Alm skriva två dikter i veckan. När SVT besöker kommunpoeten skriver han på en dikt om ett väveri, något som ska framföras dagen efter. För att skriva dikten har han intervjuat ägarna.

– Jag använder poesi och litteratur som uttrycksform, men för mig är det lika mycket ett socialt projekt. Hur jag bedömer om en dikt är bra eller inte handlar om personer i fråga känner sig sedda. Om jag berör personer jag skriver en dikt om då är det en bra dikt för mig, säger Jimmy Alm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.