Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunpoeten Jimmy Alm låter invånare ”Dikta sig”. Foto: SVT

Kommunpoeten Jimmy Alm låter invånare i Uddebo ”dikta sig”

Uppdaterad
Publicerad

Få poeter har på senare år blivit mer omtalade än Tranemos kommunpoet Jimmy Alm. Vid sidan av att skriva dikter för kommunens räkning har han också ägnat sig år att porträttera invånare i den lilla byn Uddebo, strax utanför Tranemo. Arbetsmetoden ”Att dikta sig” har nu mynnat ut i en bok.

Jimmy Alm har haft ett hektiskt år bakom sig. Först den massiva uppståndelsen kring tjänsten som kommunpoet, nu det faktum att tiden nästan inte räcker till – Jimmy är så gott som fullbokad resten av projektet.

– Jag trodde att utmaningen skulle bli att få med alla på det här, men det har blivit tvärtom – utmaningen är att hinna med alla förfrågningar. 

Dikta sig

Nu har han precis färdigställt en diktbok tillägnad en av byarna i kommunen.”Vem bor i Uddebo” heter den, och bygger på konceptet att dikta sig. I en timme sitter personen ner med Jimmy och pratar om vad som helst egentligen.

– Jag ser det lite som en behandling... ungefär som att gå till en massör – fast för själen”.

Under ett års tid har han haft mottagning där 59 av Uddebos invånare har fått berätta om sig själva och dela med sig av sina tankar om livet. Utifrån varje möte har det sedan blivit en dikt.

Även vattenskidklubbar kan dikta sig

– Och det är inte bara människor som kan dikta sig – i eftermiddag ska jag dikta en vattenskidklubb.

Ja, Jimmy har nu tagit konceptet vidare. Den 22 – 24 juli arrangeras ungdoms-sm i vattenskidåkning i Tranemo kommun. Under invigningen ska Jimmy framföra en ännu oskriven dikt, där arrangerande Ambjörnarps Vattenskidklubb har diktat sig.

– Och det första steget för att lära känna klubben är naturligtvis att jag måste testa att åka vattenskidor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.