Runt och runt åker Tommy Bengtsson i sitt egengjorda skidspår. Foto: SVT

Kör Vasaloop inför Vasalopp

Uppdaterad
Publicerad

På söndag nästa vecka är det dags för Vasaloppet. En som ligger i hårdträning just nu inför sitt 30:e lopp har till och med byggt ett eget spår utanför sitt hus i Torred nära Kungsbacka, en så kallad Vasaloop.

Banan är bara 125 meter lång och mängden snö är inte särskilt stor, men det stoppar inte Tommy Bengtsson. Han har en hel del vana från åtskilliga Vasalopp och kanske är hans bana helt rätt just för att öva de mentala utmaningarna i ett tufft lopp.

– Jag vinner lite tid, jag behöver inte sätta mig i bilen och åka någonstans, utan det är bara på med skidorna och så kör jag då och man tänker på annat, på vädret, löser lite problem och tänker på goa grejer och känner sig glad. Det är väldigt skönt att få röra på sig, säger Tommy Bengtsson.

Nu är ju banan bara 125 meter, blir det inte lite tjatigt?

– Nej, det är mental träning, säger Tommy Bengtsson.

Vasaloppet i miniatyr

Trots att banan inte är så lång så menar Tommy Bengtsson att hans runda runt huset är ganska lik Vasaloppet.

– Ja, faktiskt är den det! Den innehåller väldigt mycket kurvteknik och jag har lite uppför på ett ställe där man kan träna fäste och sådant, ja det är som Vasaloppet i miniatyr, kan man säga.

”Jättegott att få vara ute”

Det krävs 900 varv för att köra ett Vasalopp på banan i Torred, men riktigt så långt har Tommy inte åkt.

– Nej, två timmar har jag hållit på som längst.

Hur mådde du då?

– Det var inga problem! Jättegott att få vara ute i friska luften, säger Tommy Bengtsson som hårdtränar inför Vasaloppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer