Misslyckandet med årets skolval och skolplaceringar får inte upprepas, menar grundskoledirektör Bengt Randén. (Genrebild) Foto: Alexander Olivera/TT

Extern rapport: Otillåten påverkan vid skolplaceringar i Göteborg

Publicerad

Grundskoleförvaltningen i Göteborg beställde två granskningar, en intern och extern, för att utreda problemen med skolval och skolplaceringar i år. Den externa granskningen är nu klar och resultatet visar på att bland annat otillåten påverkan har förekommit från såväl vårdnadshavare, chefer som politiker gentemot enskilda handläggare inom förvaltningen.

– Vi måste garantera att vår förvaltning ska fungera utan otillåten påverkan, säger Bengt Randén, grundskoledirektör.

-Att otillåten påverkan förekommer i arbetet med skolplaceringar eller i samband med något myndighetsbeslut är givetvis helt oacceptabelt. Ingen handläggare ska utsättas för det i sitt arbete. Detta är en förutsättning för en rättssäker och likvärdig behandling av ärenden som gäller elever i Göteborgs Stads skolor, säger Bengt Randén, grundskoledirektör, i ett pressmeddelande. 

Otillåten påverkan mot flera

Den externa granskningen, som utöver att granska arbetet med skolplaceringarna och åtgärderna för att komma tillrätta med problemen, skulle även undersöka om det förekommit någon otillåten påverkan från politiker, chefer eller vårdnadshavare för att ändra skolplaceringar.
Resultatet visar på att bland annat otillåten påverkan har förekommit från såväl vårdnadshavare, chefer som politiker gentemot enskilda handläggare inom förvaltningen.

Problemen ska åtgärdas

Grundskoleförvaltningen kommer nu att genomföra ett antal aktiviteter för att motverka att problem med otillåten påverkan förekommer. Som en del i detta kommer förvaltningen att informera alla medarbetare och chefer om vad otillåten påverkan är och hur man som medarbetare och chef ska agera om man utsätts för det eller misstänker att det förekommer.

SVT Nyheter Väst söker Bengt Radén.

  • Skolvalsprocessen och skolbytesprocessen hanterades parallellt men hade olika styrning och ledning vilket bidrog till otydlighet i styrningen av helheten.
  • Styrsignalerna ändrades under det pågående arbetet vilket innebar att alla ärenden inte hanterats på ett likvärdigt sätt.
  • Enskilda elever kan ha särbehandlats till följd av en utökning av enskilda skolors kapacitet.
  • Det saknas samsyn inom grundskoleförvaltningen kring i vilken utsträckning handläggningen kan ta hänsyn till elevers särskilda skäl.
  • Avsaknaden av ärendehanteringssystem försvårade handläggningen. Vi bedömer att det finns risk för otillbörligt beslutsfattande, att central information har missats och att beslut har ändrats utan saklig grund.
  • Rätt till plats och önskemål om plats har till följd av otillräcklig kommunikation sammanblandats vilket kan ha inneburit att vårdnadshavare haft förväntningar som varit omöjliga att möta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolvalet i Göteborg

Mer i ämnet