Mikael Rying, kriminolog på Rikspolisstyrelsen. Foto: SVT

Kriminologen om misstänkta mordet: ”Helt unikt”

Uppdaterad
Publicerad
Den flicka som är misstänkt för att ha orsakat en annan flickas död på ett HVB-hem i Trollhättan är bara 14 år gammal.
-Jag kan inte påminna mig om ett enda liknande fall, säger kriminologen Mikael Rying.

Efter ett bråk på onsdagseftermiddagen mellan två minderåriga flickor på ett HVB-hem i Trollhättan avled en 17-årig flicka Den 14-åriga flickan är misstänkt för mord alternativt dråp.

Mikael Rying, kriminolog vid polisens nationella operativa avdelning, har granskat alla mord i Sverige sedan 1990 och kan inte hitta ett enda liknande fall.

-Jag kan inte påminna mig om att en icke straffmyndig flicka dödat tidigare. Det finns en handfull fall med pojkar som gjort det, men inte flickor, säger han.

Vet inte vad som hänt

Rying vill inte spekulera i vad som kan ha fått en så ung flicka att göra något liknande.

-Vi vet inte vad som hänt. Mord är en brutal brottsrubricering, och ju yngre ett barn är desto svårare är det att hävda uppsåt. Det kan ha varit explosiv ilska eller någon annan häftig situation, säger han.

Unikt fall

Mikael Rying förklarar att barns impulskontroll inte är lika stark som hos vuxna.

-Generellt sett vid dödligt våld brukar gärningspersonen ha någon form av psykisk störning eller missbruk. I det här fallet vårdades flickan på HVB-hem, vilket tyder på någon bakomliggande problematik. Men man ska vara försiktig med spekulationer, när barn har dödat råder ju sekretess, säger han.

-Hur som helst är detta ett unikt fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord på HVB-hem

Mer i ämnet