Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peter Iwers restaurang har tappat mellan 65 och 80 procent i omsättning sedan oktober, och det förlängda alkoholförbudet slår hårt mot hela branschen menar han. Foto: SVT

Krögaren om förlängda alkoholförbudet: ”Ett stort bakslag”

Uppdaterad
Publicerad

Imorse kom beskedet att förbudet mot alkoholservering efter klockan 20:00 förlängs ytterligare en vecka fram till den 24 januari. På krogtäta Magasinsgatan i centrala Göteborg är det många som drabbas hårt.

– Jag förstår inte varför? säger restaurangägaren Peter Iwers.

– Vi har fortsatt ett allvarligt läge. Vi har passerat jul- och nyårshelgen och vi har fortsatt en hög smittspridning i samhället, sa socialminister Lena Hallengren till SVT Nyheter tidigt på torsdagsmorgonen.

Sedan den 24 december har det varit förbjudet att servera alkohol efter klockan 20.00. Då det skärpta förbudet infördes sattes ett slutdatum den 15 januari 2021.

Men idag förlängdes förbudet till den 24 januari, bara ett drygt dygn innan det skulle löpt ut.

– Vi hade planerat hela vår verksamhet för att öppna upp till klockan 22 igen från och med den 16 januari. Det är främst mina anställda och jobben som drabbas, så det blir ett sort bakslag. Jag förstår helt enkelt inte varför? säger Peter Iwers som driver restaurangen 2112 på Magasinsgatan med tretton anställda.

Men har ni inte förståelse för den stora smittspridningen i samhället just nu?

– Jo absolut, vi tar det på största allvar. Men sedan tidigt 2020 har vi haft strikta restriktioner för att förhindra smittspridning.

Peter Iwers skulle helst vilja se bättre dialog mellan restaurangbranschen och regeringen. Även om ekonomiskt stöd från Tillväxtverket går att söka kan det dröja flera månader innan pengarna faktiskt når småföretagarna. Och situationen är akut.

– Vi är inga giriga krögare, utan det handlar om att försöka förhindra arbetslöshet, säger han.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer