Maria Palmé, verksamhetschef på Unilabs i Skövde berättar att det är ett enormt inflöde av covidprover just nu. Foto: SVT

Unilabs mål är snabbare svarstider: ”Enormt inflöde av covidprover”

Publicerad

– Vi har ett enormt inflöde av covidprover, trycket är väldigt högt och vi har för långa svarstider.

Det säger Maria Palmé, verksamhetschef på Unilabs i Skövde som tar emot PCR-prov från hela Västra Götalandsregionen. Men redan i slutet av veckan ska det se betydligt bättre ut.

Unilabs tar idag cirka tre dygn på sig för att ge ett svar. Men räknar man in även transporttider och annat dröjer svaren ofta uppåt fem dagar, undantagsvis ännu längre.

– Så vill vi inte ha det och vi jobbar hårt på att få ner svarstiderna, säger verksamhetschefen Maria Palmé.

Coronaviruset i Västsverige

Målet är att få ner svarstiderna till cirka 20 timmar på laboratoriet – alltså ett till två dygn för den som testat sig.

Sjuk personal

Laboratoriet var förberedda på ett ökat tryck inför och under jul- och nyårshelgen, men inte i den omfattning som det blev. Dessutom blev flera ur personalen sjuka i samma period.

– Hade vi bara hållit oss friska hade det sett betydligt bättre ut.

Den personal som inte blivit sjuk har jobbat varje dag även under nyårshelgen, försäkrar Maria Palmé.

– Det vi kan göra nu är att prioritera om så att det kanske blir längre svarstider på andra typer av tester som inte är lika kritiska för tillfället. Dessutom bemannar vi dygnet runt nu istället för att som tidigare bara jobba dagtid.

Allmänheten värst drabbad

Det finns olika prio-grupper, och det är allmänheten som drabbats av de längsta svarstiderna.

– Sjukvården, äldreboenden och vissa yrkeskategorier är högre prioriterade och hanteras i ett separat flöde. För de får helt enkelt inte drabbas av så långa svarstider, säger verksamhetschefen.

Om allt går enligt plan räknar hon med att svarstiderna är betydligt kortare i slutet av veckan. Men hon har en liten reservation:

– Det hänger ju på hur många prover som kommer fortsättningsvis också.

Under måndagen växte sig köerna långa utanför flera vårdcentraler i Västsverige där man kan lämna in sitt covid-test. I Kvillebäcken i Göteborg var kön för att lämna test 150 meter lång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet