Lång väntan för Emil på PCR-resultatet

Uppdaterad
Publicerad

Den 29 december gjorde Emil Ercegovic, 51, ett PCR-test på vårdcentalen i Henån på Orust. Sex dagar senare har han fortfarande inte fått resultatet.

– De skyller på nyårshelgen, men det tycker jag är oacceptabelt.

I klippet ovan kan du höra Emil berätta om sin frustration.

Kapaciteten för provtagning för covid-19 bedöms nu vara god i Västra Götaland. Värre är det med svarstiderna. Det i sin tur beror på att så många testar sig nu.

Coronapandemin

Uppåt fyra dagar

Enligt Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, är väntetiderna för närvarande två till fyra dagar i genomsnitt.

– Vi arbetar intensivt för att korta svarstiderna, säger han.

En som väntat ännu längre är Emil Ercegovic, som efter att ha fått ett positivt provsvar i ett snabbtest från apoteket insåg att han behövde ett PCR-test – både för eventuell smittspårning och för att visa arbetsgivaren att han verkligen är sjuk.

– Dessutom jobbar min fru inom vården på Orust och får inte jobba nu med tanke på mina symtom. Där kräver de också bekräftelse.

Sex dagars väntan

Att ta testet gick bra. Men sedan hände just ingenting alls. Idag tisdag, efter sex dagars väntan, gav han upp och tog ett nytt  PCR-test, men denna gång i Stenungsund.

Han är medveten om att han då belastar systemet ytterligare.

– Ja, men vad ska man göra? säger han uppgivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet