Under morgonen larmades Räddningstjänsten om sex bränder i anslutning till bostäder och andra byggnader i Göteborg. Foto: SVT GrafikVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flera lägenhetsbränder rasade i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har gripit en man i 50-årsåldern som misstänks ligga bakom en våg av anlagda bränder i Göteborg under torsdagsmorgonen.

Under omkring en och en halv timme på morgonen larmades räddningstjänsten till sex olika bränder i anslutning till bostäder och andra byggnader i Göteborg.

Vittnen kunde namnge en misstänkt gärningsman och vid åtta-tiden meddelade polisen att man gripit en man i 50-årsåldern.

– Den gemensamma nämnaren är att de som är drabbade är personal från ett fastighetsbolag, där mannen har känt sig illa behandlad, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesman, till TT.

Tre skadade

Larmet om de första två lägenhetsbränderna kom vid femtiden på torsdagsmorgonen. Då brann det i en lägenhet på Nickelmyntsgatan i Högsbo och i en lägenhet på Pontus Wiknersgatan i Johanneberg.

– På Pontus Wikner är det ju sju eller åtta våningar och rökfyllt i trappan så det är ganska omfattande. Vi har skickat fem ambulanser, sa Monica Grandin, på SOS Alarm i Västra Götaland tidigt på morgonen.

Enligt GP ska två personer ha stått ute på balkongen på grund av branden inne i lägenheten. Men när man förde upp en stege för att få ner personerna ska en ruta ha smällt och ramlat över en brandman. Brandmannen har, enligt Kristina Lindfeldt, räddningschef i beredskap i Storgöteborg, fått relativt svåra skärskador.

– Brandmannen är under sjukvård just nu. Det är inget livshotande, men han är relativt allvarligt skadad med skärskador i huvudet och armen, säger hon till TT.

Ytterligare två personer fördes till sjukhus med rökskador.

Hällt vätska i brevinkastet

Den andra lägenhetsbranden i Högsbo var inte lika omfattande, men enligt polisen är det en misstänkt mordbrand.

– Det är någon som hällt brännbar vätska i brevinkastet och tänt på, sa Johan Jung, vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland, tidigt på morgonen.

När räddningstjänsten kom till platsen upptäckte man att det även brann i en tredje lägenhet på gatan bredvid, på Pennygången. Ingen kom dock till fysisk skada.

Brand i socialkontoret

Vid halv sextiden kom larmet om att det även brann i socialkontoret på Nymilsgatan i Flatås. Enligt polisen rör det sig om en brand i fasaden.

– Enligt räddningsledaren stinker det bensin på fasaden, sa Johan Jung vid halv sju på torsdagsmorgonen.

Strax före klockan sex kom larmet om ytterligare en brand, i en villa i Skintebo. En stund senare brann det i en villa på Dalavägen i Grimmered och i en lägenhet på Bronsåldersgatan i Frölunda.

– Någon har setts hälla vätska i villan, det är samma på Bronsåldersgatan, säger Christer Fuxborg.

Tvist med fastighetsbolag

Efter en intensiv jakt kunde den misstänkte mannen gripas av polisen vid 8-tiden på torsdagsmorgonen. En tvist med ett fastighetsbolag misstänks ligga bakom mannens agerande, uppger Christer Fuxborg, presstalesman vid polisen i region Väst.

– Hans ilska tror vi har yttrat sig i att han har tänt eld på bostäder där anställda personer hos det aktuella fastighetsbolaget bor, säger Christer Fuxborg till GP.

Mannen misstänks för grov mordbrand och kommer att förhöras under dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brandattacker i Göteborg

Mer i ämnet