Foto: TT

Läkare skrev ut stora mängder narkotikaklassade tabletter – får jobba kvar

Uppdaterad
Publicerad

Den läkare som skrev ut tusentals morfintabletter till två patienter som senare avled av läkemedelsförgiftning får inte tillbaka sin rätt att skriva ut narkotikaklassade preparat. Ansvarig myndighet motiverar beslutet med att ytterligare överförskrivningar uppdagats, rapporterar Göteborg-Posten.

I den gemensamma granskningen Fallet Jesper avslöjade SVT Nyheter Väst och Göteborg-Posten 2016 att en läkare vid en vårdcentral i Göteborg skrivit ut stora mängder narkotikaklassade tabletter till Jesper Östling, 21, från Karlskrona. Jesper vårdades samtidigt för narkotikaberoende men fick trots det tillgång till nästan 1.600 morfintabletter. Kort därefter hittades Jesper död.

Efter händelsen skrev läkaren ut närmare 1.500 morfintabletter till en kvinna med smärtor efter en whiplashskada så att hon “skulle klara sig under sommaren”. Kvinnan använde tabletterna för att ta sitt liv drygt en vecka senare.

Fallet Jesper

LÄS MER: Fallet Jesper

Villkorlig dom

Läkaren erkände sig skyldig till framkallande av fara för annan i två fall enligt ett strafföreläggande. Han slapp därmed rättegång, fick villkorlig dom och 40 dagsböter à 700 kronor. Han fick också sin rätt att skriva ut narkotiska preparat indragen men fick arbeta kvar inom Närhälsan som läkare.

I somras ansökte läkaren om att få tillbaka sin förskrivningsrätt hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

Ansökan avslås

Göteborgs-Posten skriver nu att HSAN avslår läkarens ansökan med hänvisning till en utredning av Inspektionen för Vård och omsorg (IVO) där det står att läkaren kan “befaras vara olämplig att utöva läkaryrket”. IVO har nämligen hittat ytterligare två fall där patienter fått stora mängder narkotiska preparat utskrivna på kort tid.

Medicinerna ska ha skrivits ut under 2016 och 2017, de senaste kort innan läkarens förskrivningsrätt drogs in.

HSAN har beslutat att läkaren ska vara under särskild prövotid under tre år och menar att han utsatt sina patienter för allvarliga risker och att han inte ändrat sitt beteende trots att två av hans patienter dött.

Får jobba kvar

Göteborgs-Posten intervjuar Cathrine Thanner som är primärvårdschef för Närhälsan som meddelar att läkaren även i fortsättningen får arbeta kvar.

– Vi ser inga skäl att avskeda honom och under prövotiden kommer vi att följa upp arbetet enligt de riktlinjer vi fått, säger hon till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Jesper

Mer i ämnet