Läkare riskerar bli av med legitimation då han anses grovt oskicklig. Foto: TT

Närhälsan ger inget besked om läkarens framtid

Publicerad

Läkaren skrev ut tusentals tabletter – erkänner sig skyldig till framkallande av fara för annan. Men hans arbetsgivare vill ännu inte ge besked om läkarens framtid inom Närhälsan.

I granskningen Fallet Jesper avslöjade SVT Nyheter Väst i ett samarbete med Göteborgs-Posten hur Jesper Östling, 21 år gammal, på kort tid fick utskrivet nästan 1600 morfintabletter av en läkare vid en vårdcentral i Göteborg efter ett misstänkt diskbråck.

Kort därefter hittades Jesper död.

Fallet Jesper

Varit kvar

Händelsen fick stor uppmärksamhet och läkaren delgavs misstanke om vållande till annans död. Trots det skrev läkaren ett år senare ut runt 1500 morfintabletter till en annan patient, med motiveringen ”så att hon skulle klara sig över sommaren”. Patienten använde tabletterna för att ta sitt liv.

Läkaren fick omfattande kritik av inspektionen för vård och omsorg och har inte längre rätt att skriva ut narkotiska preparat, men har hela tiden varit kvar i tjänst vid vårdcentralen.

Under måndagen kom beskedet att läkaren erkänt sig skyldig till två fall av framkallande av fara för annan i två fall och döms genom strafföreläggande till villkorlig dom och 40 dagsböter.

LÄS MER: Jespers pappa: ”Känns som ett erkännande”

Inga kommentarer

Närhälsan vill inte ställa upp på bandad intervju men HR-chef Ulrika Dahl Eriksson skriver i ett mejl att de ser allvarligt på det som hänt, att läkaren har fått en skriftlig varning, men att det är för tidigt att svara på vad som händer i ett arbetsrättsligt perspektiv.

Närhälsans kommunikatör Karsten Holm meddelar att läkaren inte vill lämna några kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Jesper

Mer i ämnet