Under loppet av en månad hade Jesper fått utskrivet nästan 1600 oxikodontabletter. Foto: Privat/SVT

Jespers dömde läkare vill få skriva ut recept igen

Publicerad

En läkare i Göteborg fälldes för att ha skrivit ut orimligt stora mängder narkotika till två patienter som dog. En av dem var Jesper, 21 år, som dog av en överdos. Nu har läkaren ansökt om att få börja skriva ut narkotiska preparat igen.

En läkare i Göteborg skrev ut tusentals narkotikaklassade läkemedel till flera patienter, bland annat till Jesper Östling, som 2015 avled av en överdos.

1 600 morfintabletter utskrivna

Jesper kämpade för att bli fri från sitt missbruk. När han vårdades för missbruk i Göteborg drabbades han av en ryggskada och fick stora mängder starka smärtstillande läkemedel utskrivet, som senare ledde till hans död.

En läkare skrev ut nästan 1 600 morfintabletter. Läkaren kände inte till att Jesper samtidigt gick på behandling på beroendekliniken. En månad senare hittades Jesper död.

Vill få tillbaka förskrivningsrätten

Läkaren erkände sig skyldig till framkallande av fara för annan 2017 och fick sin rätt att skriva ut narkotiska preparat indragen.

Då var läkaren anmäld till åtalsprövning av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Men anmälan ledde inte till domstol. Istället fick läkaren ett straffföreläggande.

Nu ansöker läkaren hos Hälso – och sjukvårdens ansvarsnämnd om att få tillbaka sin så kallade förskrivningsrätt.

Fortfarande verksam

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har kritiserat läkaren i tidigare beslut och begärd tidigare i år att läkaren ska sättas på en treårig prövotid.

Ivo skrev i sin bedömning att det framstod ”mycket anmärkningsvärt” att läkaren fortsatte att skriva ut höga doser av beroendeframkallande läkemedel, trots vetskapen om att läkarens förskrivningar haft ”en avgörande betydelse” för två av hans patienters död.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ska fatta beslut om prövotid för läkaren, som fortfarande är verksam på en vårdcentral i Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Jesper

Mer i ämnet