Foto: SVT/Privat

Två patienter fick tusentals morfintabletter – nu döms läkaren

Uppdaterad
Publicerad

En läkare vid en vårdcentral i Göteborg skrev ut stora mängder narkotikaklassade och smärtstillande tabletter till två patienter. Båda dog. Läkaren har erkänt sig skyldig till framkallande av fara för annan i två fall, enligt ett strafföreläggande utfärdat av Göteborgs åklagarkammare.

SVT Nyheter Väst har i ett samarbete med Göteborgs Posten i en rad reportage avslöjat hur en läkare vid en vårdcentral i Göteborg skrev ut stora mängder av det morfinliknande preparatet oxikodon till två patienter.

LÄS MER: Jesper fick över tusen tabletter – avled

Fallet Jesper

En av dem var Jesper Östling. Han hade under flera år kämpat med ett tablettberoende och vårdades samtidigt för sitt missbruk vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Men när han gjorde illa ryggen skrev läkaren ut runt 1.600 oxikodontabletter under kort tid till Jesper. Inte lång tid därefter hittades Jesper död i familjens sommarstuga på Aspö utanför Karlskrona.

1.500 tabletter för sommaren

Det andra fallet var en kvinna som medicinerats under lång tid för en whiplash-skada. Hon fick utskrivet runt 1.500 oxikodontabletter med motiveringen ”så att patienten skulle klara sig över sommaren”.

Kvinnan använde tabletterna för att ta sitt liv.

Nu har åklagaren utfärdat ett strafföreläggande gällande framkallande av fara för annan i två fall.  Läkaren slipper därmed rättegång och får villkorlig dom och 40 dagsböter à 700 kronor.

”Utsatt för livsfara”

I domen står bland annat att läkaren genom grov oaktsamhet utsatt patienterna för livsfara.

Läkaren misstänktes tidigare för vållande till annans död, men enligt kammaråklagare Stina Lundqvist var det svårt att bevisa.

LÄS OCKSÅ: Jespers pappa: ”Känns som ett erkännande”

– Man har inte kunnat fastslå att det till hundra procent var oxikodonet som orsakade Jespers död. Han hade även lunginflammation och det går inte att utesluta att det spelade in, säger hon.

Åklagaren: Allvarlig dom

Stina Lundqvist understryker dock att det är allvarligt och ovanligt att en läkare döms för framkallande av fara för annan.

LÄS MER: IVO kritiserar läkare

– Jag har varit vårdåklagare i två år och har inte varit med om detta tidigare. Det är en allvarlig dom som ska tas på allvar. Man hoppas att detta får ett kraftigt signalvärde för andra läkare att inte slentrianmässigt skriva ut sådana här preparat.

Närhälsans kommunikatör Karsten Holm meddelar att läkaren inte vill lämna några kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Jesper

Mer i ämnet