Idrottsledaren Tito Rojas är orolig. Foto: SVT

Idrottsledare vill se ökade satsningar från kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsledaren Tito Rojas vill att kommunen rustar upp idrottsplatsen vid Blidvädersgatan i Biskopsgården.

Det minskade deltagandet i idrottsföreningar leder till ökat utanförskap och bidrar till problemen med kriminalitet och dödsskjutningar i Göteborg – det menar idrottsledaren Tito Rojas som efterlyser ökade satsningar från kommunen. Just nu vill han få stöd att rusta upp en idrottsplats i Biskopsgården.

– Det är en jävla håla här nu. Det pågår knarkförsäljning på nätterna, det är förskräckligt, säger Tito Rojas, ordförande i fotbollsklubben Santos Cruz Azul.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Rostiga mål och skräphögar

Tito står på fotbollsplanen och pekar på de rostiga målen och skräphögarna. Han tror att en upprustning av idrottsplatsen som ligger vid Blidvädersgatan i Biskopsgården skulle kunna vara en viktig del i arbetet med att minska problemen med gängkriminalitet.

– Man kan redan se nästa generation med jobbiga ungdomar i området. De är i tolvårsåldern, och om man inte tar hand om dem nu så får man samma problematik om fem-sju år med nya polisinsatser.

Kommunen beviljar pengar

Från kommunens sida säger man nu att man med största sannolikhet kommer bevilja pengar för att rusta upp idrottsplatsen.

– Han får söka föreningsstöd som alla andra föreningar, och vi kommer vara välvilligt inställda till den ansökan, säger Jahja Zegiraj, socialdemokratisk ordförande i stadsdelsnämnden för Västra Hisingen.

Ungdomsidrotten minskar

SVT Nyheter har i veckan rapporterat att barn och ungdomsidrotten i föreningsform har minskat med 12 procent i Sverige de senaste tio åren. Samtidigt har tung gängkriminalitet fått fäste i Göteborg.

– Det tycker jag är alarmerande, säger Jahja Zegiraj. Vi ska försöka hitta andra sätt att aktivera människor i föreningar, för det tror vi gör störst nytta på både kort och lång sikt.

– Idrottsföreningar kan fånga upp många unga och det är viktigt, säger Tito Rojas. De är fortfarande lättpåverkade, och antingen påverkar man till något positivt, eller så kommer andra att påverka åt andra hållet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet