Polis larmades till lägenheten där kvinnan mördats vid 01:12 i natt Foto: SVT/TT

Livstids fängelse för hedersmord i Dalsland

Publicerad

Hovrätten för Västra Sverige skärper straffet för den man som mördade sin hustru i Mellerud i Dalsland förra sommaren. Han döms till livstids fängelse, i stället för 18 år som Vänersborgs tingsrätt utdömde.

Det var i början av juli förra året som det enligt hovrätten mycket brutala mordet skedde. Framför ögonen på parets två barn knivhögg mannen sin hustru till döds med en kökskniv. Han skar henne även – och stampade henne – i ansiktet.

Allt bevittnades av de två små barnen. Efteråt ska mannen ha sagt att han nu kunde känna sig stolt, enligt hovrättsdomen ska mannen ha ansett att kvinnan hade varit otrogen.

Tingsrätten dömde mannen till 18 års fängelse, trots att åklagaren yrkade på livstid. Åklagaren har hela tiden hävdat att det fanns ett hedersmotiv men det ansåg inte tingsrätten vara bevisat.

Mannen själv vill frias

Mannen själv har hävdat att han var i ett psykosliknande tillstånd på grund av hans sjukdom diabetes. Han ville därför frias helt från ansvar. Detta avfärdas av hovrätten som menar att han var fullt medveten om vad han gjorde och att han gjorde det med berått mod.

Hovrätten skriver att mordet var särskilt hänsynslöst eftersom kvinnan i sin sista stund i livet fick se sina barn skrikandes bevittna hur hon knivhöggs till döds. Detta är också enligt rätten särskilt hänsynslöst med tanke på det trauma barnen för alltid kommer att leva med.

Hovrätten anser att det är styrkt att det fanns ett hedersmotiv men att det oavsett det ändå bara kan vara aktuellt med livstids fängelse.

Om mannen någon gång släpps kommer han att utvisas. Barnen, som nu är omhändertagna, kommer enligt hovrättens bedömning att få stanna i Sverige.

Nedan förklaras vad hedersvåld innebär.

Angelica Tingström förklarar på en minut. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer