Foto: Emma Björkman

Lunglaven vittnar om bättre luftkvalité i Göteborg

Publicerad

Under början på 1900-talet försvann lunglaven från Göteborg när det moderna skogsbruket kom. Nu hundra år senare mår den bättre än någonsin.

Utplanteringen av lunglav, ”lobaria pulmonaria”, beskrivs i miljöförvaltningsrapporten som viktig eftersom den bidrar till biologiska mångfalden i Göteborg.

I rapporten från den senaste inventeringen av lunglaven i Göteborg står det också att ”vi ser den bästa livskraften och överlevnaden hos de utplanterade lavarna sedan försöket startade”.

– Sedan 1994 har vi vid sex tillfällen gjort undersökningar för att se hur det går för dem, senast var förra året, säger Emma Björkman som är miljöutredare i Göteborgs kommun.

Flera arter av lunglavar fanns i Göteborgsområdet under 1800-talet, men försvann när det moderna skogsbruket kom på 1900-talet.

– Nu ser vi att laven klarat sig väldigt bra på flera ställen genom att storleken på den är större.

Utplanterad på flera ställen i stan

Laven finns på sex platser runt om i staden. Bland annat i Botaniska trädgården, Ryaskog och Stora amundön.

Den är känslig för svavel- och kvävedioxid, men trots tidigare rapporter om dålig luftkvalité i Göteborg verkar den ha klarat sig bra.

– Svaveldioxid har stadigt gått ner genom åren. Kvävedioxid har vi dock fortfarande mycket av, men på lång sikt har vi en genomgående trend av att det minskar, säger Emma Björkman.

LÄS MER: Göteborgsluften allt renare

2014 och 2015 hade Göteborg de längsta kvävedioxiderna sedan inventeringarna startade under mitten av 70-talet, menar Emma Björkman.

– Vi använder dem som en levande mätare. Om de överlever så har vi bra luft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.