SVT Nyheter intervjuade nyligen Jesper Söder som slåss mot IS i Syrien. – Det största problemet är nog alla civila som används som mänskliga sköldar, sa han då. Foto: TT/Arkiv

Maktkamp bakom gripande av YPG-svenskar

Uppdaterad
Publicerad

En kurdisk maktkamp ligger bakom gripandet av svenskarna som strider för YPG, menar Oxforddoktoranden Carl Drott, som tror att svenskarna kommer att friges.

– Jag gissar att de frivilligas hemländer kommer att ingripa på en diplomatisk nivå.

Jesper Söder från Trollhättan som strider för den kurdiska gerillan YPG i Syrien har tillsammans med en annan svensk gripits i Irakiska Kurdistan, uppger YPG via sociala medier. Svenskarna greps tillsammans med två britter när deras bil stoppades vid en vägspärr i staden Akre.

LÄS MER: Jesper Söder gripen i Irak

Utrikesdepartementet bekräftar gripandet till SVT Nyheter Väst och uppger att de har kontakt med de lokala myndigheterna i Irak.

– Jag kan bekräfta att han finns i Erbil i Irak och att vår ambassad i Bagdad har kontakt med lokala myndigheter, säger Rasmus Eljanskog, kommunikatör på utrikesdepartementet till SVT.

Gripandet följer ett mönster

Enligt Carl Drott, doktorand vid Oxford University som forskar om Kurdistan, följer frihetsberövandet ett välbekant mönster.

– Utländska YPG-frivilliga har gripits vid ett flertal tillfällen tidigare, säger han.

LÄS MER: Svenskar strider mot varandra i slaget om Raqqa

Bakgrunden är enligt Carl Drott en mångårig konflikt mellan KDP, det maktbärande partiet i Irakiska Kurdistan, och den Turkietbaserade terroristorganisationen PKK. YPG är nära allierat med PKK, vilket gör organisationen till en måltavla för KDP.

– Man vill helt enkelt motverka den rivaliserande gruppen på de sätt man kan och visa att de inte kan röra sig fritt eller ha aktiviteter inom det territorium som man själv kontrollerar. Maktkampen mellan KDP och PKK är mycket intensiv just nu. Förutom ideologiska skillnader så handlar det också mycket om att det finns territorium där båda försöker etablera sig med maktmonopol, säger Carl Drott.

UD följer utvecklingen

Utrikesdepartementet känner till uppgifterna om gripandena och följer enligt presskommunikatören Anne Thorngren situationen genom Sveriges ambassad i Irak.

LÄS MER: Claes JB Löfgren: ”Komplicerad militär allians i slaget om Raqqa”

Carl Drott tror att svenskarna kommer att friges inom en relativt snar framtid.

– Jag gissar att de YPG-frivilligas hemländer kommer att ingripa på en diplomatisk nivå och se till att de blir frisläppta, säger han.

”Ville stoppa IS”

En stor grupp västerlänningar strider för USA-stödda YPG i Syrien, mot terrorrörelsen IS.

LÄS MER: Jesper slåss för kurderna i Syrien (2015)

Jesper Söder har framträtt flera gånger och berättat om sina erfarenheter som frivillig krigare i Syrien. Förra året gav han ut boken ”När världen tittade bort” tillsammans med journalisten Johan Fredriksson.

Kurdistan

Kurdistan är en statsöverskridande region som omfattar delar av Irak, Iran, Turkiet och Syrien.

Irakiska Kurdistan utgör sedan 1990-talets början en autonom region inom Irak. I slutet av september planerar Irakiska Kurdistan att hålla en omröstning om självständighet, något som förkastats av centralstyret i Bagdad.

KDP, det starkaste partiet i Irakiska Kurdistan, ligger sedan lång tid i konflikt med den terrorstämplade gerillan PKK. Bakgrunden är både historisk och ideologisk.

Såväl KDP som PKK, liksom PKK:s allierade YPG, bekämpar terrororganisationen IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.