Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olivia Krantz som födde med kejsarsnitt var kritisk när hon fick höra att hon skulle separeras från sin bebis efter födseln. Foto: Anders Ekwing/SVT

Nyförlösta Olivias kritik mot Östra sjukhuset: ”Kommer inte lämna ifrån mig min bebis”

Uppdaterad
Publicerad

På grund av personalbrist på Östra sjukhuset i Göteborg har det i flera fall inte funnits resurser för mammor som fött med kejsarsnitt att ha med sin nyfödda under uppvak.

I vanliga fall brukar det nyfödda barnet få vara med mamman på uppvakningsavdelningen, där man ligger under uppsikt efter ett kejsarsnitt. Men på grund av personalbrist har inte alla avdelningar kunnat hållas öppna sedan sommaren, vilket lett till att mammor och nyfödda behövts skiljas åt.

Under semesterveckorna hade förlossningen på Östra sjukhuset en tillfällig lösning.

– Dagtid, för de planerade kejsarsnitten, hade vi ett gott samarbete med förlossningen och på så vis kunde mamma och barn följas åt under hela uppvakningstiden, säger Anna-Karin Juwél Egeland, tf områdeschef för område 5. 

Den tillfälliga lösningen kunde dock inte fortsätta efter semesterveckorna, samtidigt som bemanningssituationen gjorde att den ordinarie enheten inte kunde öppna som planerat.

”Tror det är viktigt för de flesta”

Olivia Krantz, som av medicinska skäl gjorde ett planerat kejsarsnitt i september, fick veta att hon skulle bli ensam på uppvaket.

– Jag kände att jag kommer inte lämna ifrån mig min bebis, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att det är viktigt för de flesta kvinnor att få vara nära sina barn de första timmarna efter förlossningen.

Efter vad Olivia beskriver som en kamp fick hon dagen innan förlossningen veta att det var möjligt för henne att stanna i operationssalen och på så sätt få vara med sin partner och bebis.

Salen öppnar under dagtid

Från och med 19 september uppger Sahlgrenska att de har kunnat öppna upp den ordinarie salen igen som ligger bredvid operationssalen. I nuläget har den öppet under dagtid måndag till fredag, vilket gör att bebisar kan följa med mammorna till uppvaket under de tiderna.

Det arbetas fortsatt med att lösa bemanningssituationen så att salen kan hålla öppet dygnet runt.

• Uppvakningsenheten är den avdelning som den födande kommer till efter kejsarsnittet. Alla som genomgått kejsarsnitt kommer till avdelningen oavsett om bedövning sker genom sövning eller ryggbedövning.

• På uppvakningsenheten är kvinnan under observation för att eventuella komplikationer ska upptäckas. Även de som fött vaginalt kan hamna på uppvakningsenheten om det uppstått komlikationer.

• Det finns ingen gräns för hur länge man kan ligga på uppvak men i normala fall brukar det röra sig om mellan 1-2 timmar.

Källa: Sahlgrenska

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.