Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En tvåårig flicka kom kraftigt undernärd in till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Enligt åklagaren hade flickan fått ofullständig vegansk kost. Föräldrarna nekar till brott. Foto: TT

Flicka nära dö av svält – Mamman: Hon visade inga tecken på brist

Uppdaterad
Publicerad

De anklagas för att genom oaktsamhet ha låtit sitt barn svälta. Under torsdagens rättegång hävdade mamman att hon gjort vad hon kunnat för att flickan ska få i sig det hon behöver.
– Man får beakta att flickan har haft svåra eksem och reagerat på många födoämnen, säger kvinnans advokat Mia Sandros, till SVT.

Fallet med den lilla flickan som svårt undernärd kom in till Östra sjukhuset i vintras har väckt stor uppmärksamhet. Enligt läkare var hon bara timmar från att dö, och prover visade att hon led av brist på samtliga vitaminer.

– Barnet har fått mestadels bröstmjölk, brunt ris och frukt och grönt. Det är en alltför ofullständig vegansk kost, har Ximena Bene, åklagare i fallet, tidigare sagt till SVT.

Under torsdagens rättegångsförhandlingar gav mamman sin bild av barnets första levnadsår. SVT:s reporter Marit Fahlander på plats beskriver att mamman är lugn och svarar sakligt på frågorna som ställs.

– Hon ger uttryck för att hon brytt sig om sitt barn och funderat kring hennes mående, säger hon.

Mamman hävdar att hon försökt se till att flickan ska få i sig det hon behöver, men att det varit svårt eftersom barnet fått allergiska reaktioner av många födoämnen.

På åklagarens fråga om flickan fått några berikade livsmedel, så som barngröt eller havremjöl, blir svaret nej.

Varför inte?

– För att vi vet inte exakt var de kommer ifrån och vissa av dessa produkter har E-nummer, svarar kvinnan.

”Frisk innan magsjukan”

När föräldrarna kom in till akuten med flickan berättade de att hon varit magsjuk i flera dagar. Mamman vidhöll i sitt vittnesmål att flickan mått bra fram till att hon blev magsjuk.

– Trots att hon var liten var hon väldigt stark, aktiv och välutvecklad. Det är ett mysterium varför hennes värden var så låga, säger mamman.

Åklagaren: Anser du att det kan bero på hennes diet?

Jag tror inte det. Det känns som hon fick tillräckligt. Hon visade inget tecken på brist, säger mamman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flicka nära svälta ihjäl

Mer i ämnet