Föräldrarna misstänks för grovt vållande av kroppskada efter att deras dotter enligt läkare var nära att dö av svält. Foto: SVT

Föräldrar misstänks ha svultit sitt barn – läkare i rätten: ”Hon höll på att dö”

Uppdaterad
Publicerad

När den ett och ett halvt år gamla flickan kom in till Drottning Silvias barnsjukhus var hon kraftigt undernärd och nära att svälta ihjäl. Under torsdagen fortsatte rättegången mot flickans föräldrar, som åtalas för grovt vållande till kroppskada.
– Jag tror inte att hon hade klarat sig många timmar till, vittnade en akutläkare under förhandlingarna.

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om fallet med den undernärda flickan som kom in med sina föräldrar till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg i februari. Hon var då medvetslös och uppvisade tecken på brist på bland annat vitaminer och mineraler i kroppen.

Den läkare som tog emot flickan på sjukhuset vittnade i rätten på torsdagen. Enligt henne försökte personalen under flera timmar att behandla flickan, som dock bara blev sämre.

 - Hon höll på att dö, och pappan hävdade flera gånger att hon blivit successivt sämre, så jag tyckte de borde ha kommit in långt tidigare, säger läkaren i rätten.

Läkaren berättade också att det blodprov man inledningsvis tog visade på så pass avvikande värden att man trodde det var fel på mätningarna.

”Ofullständig kost”

Direkt efter att flickan lämnat akuten för intensivvårdsavdelningen valde läkaren att göra en orosanmälan. Detta ledde till att föräldrarna greps, och senare även åtalades. Enligt åklagaren har de inte gett sin dotter tillräckligt näringsrik kost.

Föräldrarna förnekar brott och menar att dotterns tillstånd ska orsakats av en autoimmun sjukdom och magsjuka – något de sa till läkarna på sjukhuset. Men läkare menar att flickans skador och vitaminbrist inte kan bero på detta.

Medvetet risktagande

Åklagaren menar att brottet bör bedömas som grovt eftersom det innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag. Föräldrarna har bland annat hållit flickan borta från barnavårdscentralen som har till uppgift att utföra hälsoundersökningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flicka nära svälta ihjäl

Mer i ämnet