Under husrannsakan hittade polisen ett stort antal knivar i den misstänkte mannens lägenhet. Foto: Polisen/Johanna Storm, Sveriges Radio

Man åtalas för styckmord i Alingsås

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern åtalas nu för det uppseendeväckande mord som ägde rum i Alingsås i somras. En kvinna blev då knivhuggen till döds och sedan styckad, varpå kroppsdelarna förpackades i säckar i mannens badrum.

Det var den 26 juni i fjol som någon ringde till polisen och berättade att det fanns en död kvinna i en lägenhet i Alingsås. Bara några timmar efter att den styckade kroppen hittades i lägenheten kunde en man i 50-årsåldern, skriven på lägenheten, gripas. I samband med gripandet avlossade polisen varningsskott.

Nu åtalas mannen för flera brott. Enligt åklagaren ska den åtalade ha mördat kvinnan på midsommardagen, fyra dagar innan kvinnans kropp hittades, antingen på eget bevåg eller i samförstånd med någon annan. Kvinnan hade utsatts för kraftigt knivvåld på kroppen, med skador i bål, buk, rygg och ansikte. Mannen ska därefter ha styckat kvinnans kropp, och förpackat de avskilda kroppsdelarna i säckar, enligt Maria Thorell, som är åklagare.

– Alla mord är hemska, och så även detta. Hon har ju många skador så hon har verkligen fått kämpa för sitt liv, säger hon.

Hann aldrig flytta delar

Maria Thorell berättar vidare att man antar att mannen haft för avsikt att transportera iväg de förpackade kroppsdelarna.

– Han hade kanske tänkt köra iväg med dem, men han kom aldrig så långt. Kroppsdelarna hittades i badrummet, säger Maria Thorell.

Utredningen har varit mycket omfattande. Polisen har knackat dörr och insamlat många vittnesuppgifter om den misstänkte mannen. I flera av förhören berättar vittnen hur den misstänkte tydligt sagt att han vill döda någon, tycker om att skära i folk samt har en fascination för knivar.

Den mördade kvinnan och den misstänkte mannen ska ha varit bekanta sedan innan.

Dömd tidigare

Mordet skapade rykten lokalt i Alingsås, och polisen fick vid ett tillfälle gå ut och bekräfta att man hittat alla kroppsdelar för att människor inte skulle gå runt i tron om att man kunde stöta på en kroppsdel någonstans.

Mannen, som är i 50-årsåldern, åtalas också för narkotikabrott för att ha odlat och innehaft 12 cannabisplantor. Något som mannen också erkänner. Mannen nekar emellertid till brott gällande mord och brott mot griftefriden. Mannen är dömd för flera brott sedan tidigare.

Preliminärt datum för rättegångens start är fredagen den 21 februari. Åklagare Maria Thorell beskriver bevisläget mot mannen som starkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.