Avhoppade riksdagsledamoten Hanna Wigh (SD). Foto: SVT

Man döms för skadegörelse hos Hanna Wigh

Uppdaterad
Publicerad

En 41-årig man döms i tingsrätten för skadegörelse hemma hos riksdagsledamoten Hanna Wigh, som lämnade Sverigedemokraterna förra hösten och nu är politisk vilde.

Mannen döms vid Skaraborgs tingsrätt för skadegörelse. Händelsen ska ha skett i Falköping hemma hos Hanna Wigh, som nu verkar göra sina sista veckor i riksdagen efter att ha lämnat Sverigedemokraterna förra året.

Mannen döms till villkorlig dom och ska betala över 50 000 i skadestånd till försäkringsbolaget som har hanterat händelsen. Han stod tidigare åtalad för grov skadegörelse, men döms enbart för brottet av den lägre graden – skadegörelse. 41-åringen var vid den tiden själv med i Sverigedemokraterna.

Hävdar att Wigh själv ligger bakom

Mannen ska ha slängt in en brandsläckare genom Wighs köksfönster och slagit sönder och repat lacken på en bil som stod utanför huset. 41-åringen har i ett senare skede erkänt gärningen, men hävdat att han gjorde det på uppdrag av Hanna Wigh själv. Något som tingsrätten bedömer som en efterhandskonstruktion.

Skadegörelsen skedde förra hösten, några dagar efter det att Hanna Wigh offentliggjort sitt beslut att lämna Sverigedemokraterna. Ett beslut hon tog som en protest mot hur Sverigedemokraterna hanterar sexuella övergrepp inom partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.