Många nyanlända i Gullspång

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingmottagandet varierar stort i de västsvenska kommunerna. I Västra Götaland är Gullspång den kommun som tar emot flest nyanlända i förhållande till antal invånare.

Den lilla kommunen Gullspång är sista utposten i Västergötland innan Närke. Det är sedan länge en avfolkningsbygd och kommunen har idag bara drygt 5 000 invånare. En anmärkningsvärt hög andel är nyanlända, vilket kommunalrådet Carina Gullberg (S) ser positivt på.

– Vi tappar ju befolkning, så det här kan vara ett sätt att fylla på. Det har kommit fler personer hit än avtalat, vilket avspeglar sig direkt i en liten kommun.

Val 2014: Västsverige

Räknar man ihop såväl barn som vuxna som flyttat till kommunen sedan 2006, så landar man på över 300 personer. Det innebär 56 personer per 1000 invånare, vilket är en hög siffra även nationellt. Samtidigt har inte alla stannat kvar i Gullspång.

– Vi har ju en genomströmning, och vill bli bättre på att få familjerna att stanna, säger Carina Gullberg.

– Just nu håller vi på att ta fram en flyktingplan.

Många av dem som kommer till kommunen är ensamkommande barn. Gullspång var först i Skaraborg med att ta emot ensamkommande barn. Det första boendet, i Hova, slog upp dörrarna 2009. I fjol öppnade ytterligare ett i Gullspång, och totalt har man plats för 19 barn. För Gullspångs kommun har det varit viktigt att barnen inte blir en extra utgift, och de båda boendena och personalen som arbetar där bekostas av bidragen från Migrationsverket.

– Boendena innebär ju också nya arbetstillfällen i kommunen, fortsätter Carina Gullberg (S) som menar att mottagandet hittills inte vållat några ekonomiska bekymmer.

– Då är det värre med Migrationsverkets placering av asylsökande, säger hon.

Men mottagandet av nyanlända är inte helt okontroversiellt i en kommun med hög arbetslöshet.

– Men jag vill vända på det och se det som en möjlighet. Det blir ju invandrarna och ungdomarna som ska ha jobben såsmåningom, säger Carina Gullberg (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Västsverige

Mer i ämnet