Räddningstjänst, polis och ambulans på platsen där tre ungdomar dog i en allvarlig bussolycka på E45 mellan Sveg och Fågelsjö i Härjedalen. Foto: Nisse Schmidt, TT

Marks kommun har skrivit nytt avtal med Bergkvarabuss

Uppdaterad
Publicerad

Många föräldrar i Marks kommun är upprörda över att kommunen har skrivit ett nytt skolskjutsavtal med Bergkvarabuss, trots att det ännu inte är klarlagt vad den allvarliga bussolyckan i Sveg berodde på.

– Bergkvarabuss som ord är så starkt förknippad med olyckan för mig, säger föräldern Lena Andersson.

Det var april i år som tre skolelever från Skene omkom i en bussolycka i Sveg när de var på skolresa. Bergkvarabuss var det bolag som körde och ansvarade för olycksbussen.

TV: Bussolyckan i Sveg – detta har hänt

Bussolyckan i Härjedalen

Nu har bussbolaget fått ett nytt avtal för skolskjutsar i Mark. Något som upprör flera föräldrar, som SVT Nyheter Väst varit i kontakt med. En av dem är Lena Anderssons vars son var med på olycksbussen.

– Spontant kliver man rakt in i känslor, för Bergkvarabuss som ord är så starkt förknippad med olyckan för mig. Då slår känslorna till och tankarna slutar. Det är ju den smärtan som vi gick igenom, sorg, säger Lena Andersson.

Utredning inte klar

Avtalet skrevs i mitten av juni och utredningen kring vad som orsakade olyckan väntas bli klar inom kort.

– I och med att utredningen inte är klar än, vi vet inte om Bergkvarabuss har brustit på något sätt, så blir det lite konstigt att samma kommun som har haft så många med på den här bussen, väljer att teckna ett avtal.  Alltså, det blir konstigt när det gäller just Bergkvarabuss, jag får inte ihop det, säger Lena Andersson.

”Inte dömda för något”

De är inte dömda för något, det finns inget i våra underlag eller i vår upphandlingslag som säger att vi kan avstå från att teckna avtal med dem trots den här olyckan, säger Lena Lindblad, upphandlare på Marks kommun.

LÄS MER: Här sörjer eleverna sina skolkamrater

Men varför inte bara invänta den tekniska undersökningen som ju väntas bli klar inom kort?

– Upphandlingen var avslutad i början av sommaren och det är väl kutym att man tecknar avtal så snart som möjligt efter att alla avtalsspärrar och allt har löpt ut.

Kan bli ny diskussion

Lena Lindblad säger samtidigt att det kan bli en ny diskussion om det skulle visa sig att bussbolaget döms för ett allvarligt fel eller när det gäller yrkesutövningen.

– Då får vi väl ta upp det till diskussion och diskutera med våra kommunjurister om vi på något sätt kan göra något åt det, säger upphandlare Lena Lindblad

LÄS MER: Utredning om bussolyckan snart klar

Lena Andersson och hennes familj var tillbaka på olycksplatsen i somras, för att minnas och för att bearbeta. I olyckan fick sonen sårskador på armarna och i ansiktet men klarade sig annars undan mer allvarliga fysiska skador.

Vad tänker du när du ser en Bergkvarabuss idag?

Jag får en fysisk reaktion, jag stelnar, hela jag stelnar, avslutar Lena Andersson.

Bergkvarabuss säger till SVT Nyheter Väst att bussolyckan var en fruktansvärd händelse men att företaget aldrig kan påverka när en offentlig upphandling sker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet