Flera fall av mässlingen har upptäckts. Foto: TT & SVT

Mässlingsutbrottet fortsätter – nu 22 konstaterade fall

Uppdaterad
Publicerad

Som väntat bekräftades på måndagen ytterligare mässlingsfall i Västra Götaland. Det handlar om tre nya konstaterade fall och totalsiffran är nu uppe i 22 personer som smittats. Nu handlar det även om personer som smittats utanför sjukhusmiljöer.

– Detta är väntat eftersom mässling är den mest smittsamma sjukdom som vi känner till, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Västra Götalandsregionen.

Siffran kommer troligen att fortsätta öka, men långsamt.

Mässlingsutbrott i Göteborg

”Nya fall kommer dyka upp”

– I nuläget bedömer vi att nya fall av mässling kan dyka upp 18 dygn efter senast möjliga smittotillfälle. Det innebär att fler fall sannolikt kommer att dyka upp inom närmsta veckorna, säger Thomas Wahlberg.

Smittskyddsläkarna kan nu också konstatera att personer även har smittats ute i samhället – personer som alltså inte har vistats i sjukhusmiljöer – något som gör smittspårningen svårare.

”Får ha skärpt uppmärksamhet”

– Ja, det är jättesvårt. Har man varit ute i samhället och rört sig blir det svårare. Det här gör att man får ha skärpt uppmärksamhet, säger Thomas Wahlberg och fortsätter:

– Det är jätteviktigt nu att sjukhusen, vårdcentraler och jourcentraler är på tårna för att tidigt upptäcka nya mässlingsfall.

Eftersom smittan nu även sprids i samhället avråder Sahlgrenska universitetssjukhuset från besök på sjukhuset som inte är nödvändiga.

– Detta innebär inte att vi inför besöksförbud. Måste man besöka en närstående som är inlagd på sjukhuset får man givetvis göra detta, men planera besöket med eftertanke, säger Björn Andersson, chefläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

Majoriteten av de insjuknade är vuxna personer men det rör sig även om barn. På söndagen bekräftades att sju av personerna jobbar inom sjukvården. Om även något av de nya fallen rör vårdpersonal är ännu oklart.

Svenskarnas skydd mot mässling

* Bland de som är födda innan 1960 har i stortsett alla har haft mässling.

* Bland de som är födda 1960-1969 har nästan alla har haftmässling.

* Bland de som är födda 1970-1974 har många haft mässling. En del har vaccinerats medmässlingsvaccin under andra levnadsåret. De flesta har vaccineratsmed en dos MPR-vaccin i skolan. Majoriteten har alltså fått minsten dos vaccin mot mässling.

* Bland de som är födda 1975-1980 har en avtagande andel haftmässling. Nästan alla har vaccinerats med mässlingsvaccin underandra levnadsåret. De flesta har även vaccinerats med en dosMPR-vaccin i skolan. Majoriteten har alltså fått två doser vaccinmot mässling.

* Bland de som är födda 1981 och senare har de flesta inte haft mässling.Nästan alla har fått två doser MPR-vaccin.

Källa: Västra Götalandsregionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mässlingsutbrott i Göteborg

Mer i ämnet