Beatrice Ljungqvist jobbar med att inspektera krogar. Hör henne berätta om sitt arbete i klippet ovan. Foto: SVT/Janerik Henriksson/TT

Hotfull arbetsmiljö för kroginspektörerna – incidenter varje helg

Uppdaterad
Publicerad

Miljöförvaltningens inspektörer som är ute varje kväll och kollar så att krogarna följer lagen om trängsel har fått det allt tuffare. Nu uppger de själva att de ofta hotas och filmas, både av gäster och restaurangägare.

– Klart man är orolig för att det ska bli mer än bara ord , säger inspektör Beatrice Ljungqvist.

De har utsatts för hot, blivit filmade, knuffade och utsatta för risken att smittas med covid-19. Vardagen är tuff för miljöförvaltningens inspektörer som är ute och kontrollerar krogar varje helg för att se till att de följer lagen, som säger att det är krogarnas ansvar att se till att ingen trängsel uppstår bland gästerna.

Sedan den första juli har handläggaren på miljöförvaltningen rätt att besluta om att stänga verksamheter som inte följer reglerna för att motverka smittspridningen och även utdela ett vitesföreläggande.

Coronaviruset i Västsverige

Men sedan dess har frustrationen från gäster och krogägare mot inspektörerna ökat.

– Det har blivit lite tuffare klimat på senare tid. Framförallt nattetid ökar trängseln och alkoholintaget, säger Angelica Winter, avdelningschef livsmedelskontroll.

”Alltid orolig”

En händelse som utspelade sig förra helgen har lett till att förvaltningen har gjort en polisanmälan.

Beatrice Ljungqvist har arbetat som inspektör i drygt ett år, och säger att hon själv aldrig varit utsatt för allvarliga hot under krogkontrollerna. Däremot vet hon flera kollegor som har blivit det.

– Man är alltid orolig när man ska gå ut. Man kan hantera när det bara är ord, och man har möjlighet att gå därifrån. Men det är klart man är orolig för att det ska bli mer än bara ord, säger hon.

Hör inspektör Beatrice Ljungqvist berätta om sina upplevelser i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet