Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se regionpolitikerna Alex Bergström (S) och Björn Thodenius (M) mötas i SVT-debatt om kollektivtrafiken i Hova. Foto: SVT

Mer pengar eller inte till regionens kollektivtrafik i glesbygd – debatt mellan M och S

Publicerad

Alla partier i Västra Götalandsregionen utom Moderaterna vill satsa mer pengar på kollektivtrafik i glesbygd.

– Vi vill inte ha fler tomma stora blå bussar i glesbygden, säger Björn Thodenius (M), som hellre ser mindre bussar och samåkning.

– Självklart måste vi satsa mer pengar på busstrafiken på landsbygden, säger Alex Bergström (S) i kollektivtrafiknämnden.

Det är ont om bussar och tåg i regionens mer glesbefolkade delar. Är lösningen mer pengar till fler bussar och tåg – eller inte?

I SVT:s valkompassen svarade samtliga partier i Västra Götalandsregionen att de tycker det är en bra idé att bygga ut kollektivtrafiken i glesbygd – utom Moderaterna, som menar att det inte är en fråga om pengar.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Vill se olika satsningar på landsbygden

Moderaterna vill i stället satsa på små bussar, samåkning och bilpooler. En annan skiljelinje mellan M och S är att Socialdemokraterna vill att regionen fortsätter och stöttar närtrafiken, alltså till exempel resor till butiken för att handla, även på helger.

Vi lät två politiska motståndare i kollektivtrafiknämnden mötas i en debatt i Hova i Gullspångs kommun.

Se debatten mellan Alex Bergström (S) och Björn Thodenius (M) klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet