Den kraftiga explosionen inträffade i Annedal i centrala Göteborg, tidigt på tisdagsmorgonen 28 september – en vecka senare gick en internationell efterlysning ut. Foto: TT

Misstänkt för explosionen i Annedal efterlyses i hela världen

Uppdaterad
Publicerad

Den man som jagas efter explosionen i Annedal i centrala Göteborg har nu formellt efterlysts internationellt. Det bekräftar åklagare Maria Thorell för SVT Nyheter.

– Det är för att polisen i andra länder ska kunna söka efter honom.

Mannen är på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord. Detta efter den mycket kraftfulla explosionen i ett lägenhetshus i Annedeal för en vecka sedan som orsakade bränder i tre trapphus.

Men en vecka efter händelsen har polisen ännu inte hittat den misstänkte mannen.

Under måndagen kom beskedet att han häktats i sin utevaro, vilket möjliggör en internationell efterlysning. Under tisdagen utfärdade åklagaren Maria Thorell också en sådan.

– Jag har under förmiddagen begärt honom internationellt efterlyst. Det är för att polisen i andra länder ska kunna söka efter honom, säger Thorell, som även är förundersökningsledare i ärendet.

Inte säkert att han finns utomlands

Den internationella efterlysningen gäller enligt Åklagarmyndigheten både överlämnande enligt en europeisk arresteringsorder (EAW) och utlämning från övriga världen.

Maria Thorell säger att hon inte vill kommentera utredningsarbetet vidare, men att sökandet efter den misstänkte fortsätter.

Att det nu gått ut en internationell arresteringsorder innebär dock inte nödvändigtvis att mannen faktiskt befinner sig utomlands.

– Om han vet var vi letar blir det svårare för oss att hitta honom, konstaterade Maria Thorell under måndagen.

Totalt fick 16 personer föras till sjukhus efter branden, varav fyra med allvarliga skador. Flera hundra personer har tillfälligt blivit utan bostad efter händelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera skadades svårt i den explosion som inträffade i flerfamiljshuset i Annedal i Göteborg. Här får du en sammanfattning av vad vi vet så här långt. Foto: SVT

En person som misstänks för brott kan efterlysas internationellt. En sådan efterlysning kräver att personen är häktad i sin frånvaro. Inom Norden räcker det med att personen är anhållen i sin frånvaro.

Arresteringsorder får utfärdas för brott som har fängelse i ett år eller mer i straffskalan.

Det är Åklagarmyndigheten som beslutar om personen ska efterlysas internationellt eller inte.

Om personen ska efterlysas utfärdar åklagaren en så kallad europeisk arresteringsorder (EAW), som är är ett förenklat förfarande inom EU. Arresteringsordern skickas till Internationella Enheten (IE) som efterlyser personen internationellt.

När det inte är känt var den eftersökta personen befinner sig skickas arresteringsorden till IPO (enheten för internationellt polissamarbete vid Rikskriminalpolisen) för efterlysning i SIS (Schengens informationssystem) och Interpol.

Fakta: Polisen och Åklagarmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion i Annedal i Göteborg

Mer i ämnet