• Tekniskt meddelande:

    Pga tekniska problem går vissa program just nu inte att se i SVT Play och på svt.se, vi beklagar detta och arbetar för en snar lösning.

OBS! Bilden är ett montage. Foto: Rescue Photo/Robert Betzehag/MontageVisa alla (2)
Visa alla (2)

Misstänkte mannen är dömd för hot mot poliser och åklagare

Publicerad

I lördags greps en man i Uddevalla, misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. SVT kan nu avslöja att mannen tidigare är dömd för en rad brott, där han bland annat har hotat poliser och åklagare.

Polisen har tidigare uppgett mannen inte är känd av polisen sedan tidigare. Även åklagaren har uppgett för SVT att han inte haft vetskap om några tidigare domar mot mannen. Men SVT kan nu avslöja att det inte alls är första gången som han är i kontakt med polisen.

Mannen, som är i 45-årsåldern dömdes 2004 till skyddstillsyn efter att upprepade gånger ha ofredat en kvinna han haft en relation till.

Hotade med att våldföra sig på familjemedlemmar

2007 dömdes mannen till rättspsykiatrisk vård, efter att han hotat en rad poliser och åklagare. Han hotade bland annat med att söka upp personerna i deras hem och på deras arbetsplatser. Dessutom dömdes han för att ha hotat med att våldföra sig på personernas familjemedlemmar. Mannen dömdes vid tillfället också för narkotikabrott, och en rättspsykiatrisk undersökning slog fast att han vid tillfället led av en allvarlig psykisk störning.

Mannen bodde under den här tiden i en annan del av landet.

Undersöker högerextrema kopplingar

På tisdagen kunde Bohusläningen också rapportera att polisen undersöker huruvida mannen kan ha högerextrema kopplingar. Enligt tidningen har grannar till mannen beskrivit att de känt sig hotade av honom, och att de uppfattat att mannen haft kopplingar till högerextremism.

– Jag vet en del om hans politiska hemvist. Men det är inte brottsligt att ha åsikter, och i nuläget kan vi inte styrka att hans åsikter utgör något motiv för att begå brott, säger åklagare Daniel Edsbagge till SVT Nyheter Väst.

Har hans tidigare domar någon betydelse för utredningen?

– Nej, det ligger så långt tillbaka i tiden så det är inget vi kan åberopa i det här fallet.

150 kilo kemikalier

Mannen greps efter att polisen hittat farliga ämnen i hans fastighet i Uddevalla. Enligt polisen rör det sig om ämnen som kan användas vid sprängningar. Daniel Edsbagge berättar för SVT på tisdagen att det troligen handlar om minst 150 kilo kemikalier som kan åstadkomma stor sprängverkan. Häktningsförhandlingen mot mannen inleds klockan tio på onsdagen. Mannens advokat, Caroline Hallberg har tidigare meddelat att mannen förnekar brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stort beslag av explosiva kemikalier

Mer i ämnet