Syskonen Per och Katrin Persson driver Bohus Havsbruk. De reagerar starkt på att deras musselodlingar skulle vara spökfiske. Foto: Richard VeldreVisa alla (3)
Visa alla (3)

Musselföretag hotas av nya miljonkrav

Uppdaterad
Publicerad

Bohus havsbruk har beviljats tiotals miljoner av Jordbruksverket för att odla musslor utanför Orust. Nu hotas företaget av nya miljonkrav efter att myndigheten dömt ut tre projekt. Totalt handlar det om över tio miljoner kronor.

Företaget Bohus Havsbruk etablerade sig under 2010-talet och satsade på odlade musslor som de menade var en framtidsbransch. Men sedan dess har företaget fått utstå häftig kritik de senaste året sedan delar av odlingarna slitit sig och dykare filmat botten.

Under förra året började Jordbruksverket granska Bohus Havsbruk och de närmare 30 miljoner kronor de fått beviljat i stöd. Det ledde till att myndigheten krävt tillbaka 3,7 miljoner kronor.

Men nu kan helt nya återbetalningskrav – på betydligt större belopp – ställas på musselföretaget.

Odlingar döms ut

Under sensommaren 2020 granskade Jordbruksverket sex företagets odlingar på plats på nytt. I de rapporter som SVT tagit del av dömde fem av sex odlingar.

I ett första skede har Jordbruksverket meddelat Bohus Havsbruk att man tänker kräva tillbaka allt utbetalt stöd för tre av projekten som är kopplade till odlingarna. Totalt rör det som drygt tio miljoner kronor.

– Vi arbetar vidare med detta, nu inväntar vi Bohus Havsbruks svar innan vi fattar ett formellt beslut, säger Simon Löfgren, på Jordbruksverket.

Syrebrist och död botten

I ett projekt har man fått 6,5 miljoner kronor för storskalig musselproduktion. Men efter myndigheten varit på plats skriver man bland annat:

Odlingen har försämrats än mer sedan senaste kontrollen den 19 september 2019 [...] Odlingen är till stora delar havererad med synliga brott på rören.  Dykarna och så även filmerna bekräftar Bottenförhållanden med Vit påväxt ” matta” som visar på syrebrist och död botten.

Bohus Havsbruk menar att odlingarna inte ska se ut som bilderna visar på grund av kalkmaskpåväxt, och att ett återställningsarbete pågår.

– Vi jobbar enligt den återställandeplan som skickades in till Länsstyrelsen, skriver delägaren Per Persson i en kommentar.

Ingen laglig rätt

Man tillbakavisar också den bedömning och det krav som Jordbruksverket hotar med.

– Jordbruksverket har dock ingen laglig rätt att återkräva de två företagsstöd och det projektstöd som kommuniceringarna berör och vi är säkra på vår sak att vi inte kommer tvingas betala tillbaka dessa belopp. Varför Jordbruksverket agerar på detta sätt kan vi bara spekulera i.

Musselföretaget har fått runt 30 miljoner kronor i beviljat stöd fördelat på 17 projekt, varav runt 20 miljoner kronor har utbetalts.


Se filmer från musselodlingarna från förra året om ledde till att företaget granskas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Cilla Persson upptäckte hur musselodlingen såg ut under ytan. Foto: SVT/Divers against ghost net

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer