Det kommunala bolaget Göteborg Energi investerade över en miljard i biogasanläggningen Gobigas Foto: FlygfotoVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu avgörs Gobigas framtid

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs Energis prestigeprojekt, Biogasanläggningen Gobigas, söker ny ägare och finansiering. – Vi bedömer att Gobigas har olika användningsområden som kan förvaltas och utvecklas på nya sätt men att Göteborg Energi inte är den optimala ägaren, säger vice ordförande i Göteborg Energis styrelse Gunnar Westerling (S).

Gobigas som var tänkt att ägna sig åt storskalig produktion av biogas söker ny ägare. Det blev klart efter ett styrelsebeslut som presenterades i samband med en presskonferens under onsdagen. Gobigas har varit ett prestigeprojekt för Göteborg energi som har investerat över en miljard i projektet. Samtidigt har det kantats av problem.

Under presskonferensen berättade Gobigas vd, Lotta Brändström, om biogasens förändrade förutsättningar och lyfte det högre produktionsstödet i andra länder som en av förklaringarna till att den biogas som Gobigas producerar inte är konkurrenskraftig. 

– Även om många vill ha svensk biogas vill de ha det till priset av importerad biogas, säger Lotta Brändström.

Nästa steg blev inte av

Idén om en storskalig biogasanläggning väcktes 2005 och 2014 invigdes en demonstrationsanläggning som kunde producerar till gasnätet för första gången. Nästa steg var tänkt att bli en betydligt större kommersiell anläggning men där har planerna lagts ner. Göteborg Energis styrelseordförande Elisabeth Undén (MP) beskriver också att det förändrade uppdraget ligger bakom beslutet att hitta ny finansiering eller ägare.

– Då ett nästa steg, etablerandet av en kommersiell produktionsanläggning baserad på Gobigas-teknik, inte längre är aktuellt för oss är det inte förenligt med Göteborg Energis uppdrag att fortsätta finansiera och bedriva en så omfattande forskningsverskamhet som Gobigas kräver, skriver hon i ett pressmedelande.

Skyndsamt hitta ny ägare

Göteborg Energi beskriver att man kommer att fortsätta producera biogas och att Gobigas har flera hållbarhetssatsningar planerade kommande åren. Samtidigt är styrelsens uppdrag nu att skyndsamt hitta ny finansiering eller ägare. Förhoppningen är att ha en lösning på plats vid årsskiftet 2017/2018.

– Vi bedömer att Gobigas har olika användningsområden som kan förvaltas och utvecklas på nya sätt men att Göteborg Energi inte är den optimala ägaren. Bolaget kommer att gå ut brett för att identifiera potentiella intressanter att föra dialog med, säger Gunnar Westerling (S), vice ordförande i Göteborg Energis styrelse i samma pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gobigas

Mer i ämnet