SVT:s reporter har varit ute i stormen. Foto: SVT

Mängder med störningar i stormens spår

Uppdaterad
Publicerad

Stopp på Bohusbanan, Angeredsbron och Uddevallabron – och en mängd vägar i regionen är blockerade av nedfallna träd .

Just nu är det stopp på Bohusbanan mellan Uddevalla och Strömstad på grund av nedfallna träd på spåret. Och på både Angeredsbron och Tjärnbron har det skett olyckor. På Angeredsbron är det fortfarande stopp, men enligt Trafikverket började man släppa på trafiken på Tjörnbron igen vid 22-tiden.

– Jag har ingen prognos för när något av detta kan vara löst, säger Thomas Johansson, presskommunikatör på Trafikverket till SVT Väst.

Stormen Ciara

Tidigare under kvällen har dock räddningstjänsten flaggat för att bärgningen på Angeredsbron är svår på grund av stormen Ciara.

Sedan 16-tiden på söndagen är även Uddevallabron avstängd på grund av hård vind.

En man hittad – en befaras ha drunknat

En fritidsbåt med två män kapsejsade på sjön Fegeni Svenljunga kommun och en stor sökinsats sattes in. Vid 23-tiden meddelar räddningstjänsten att de hittat en av de två mannen.

– Han hittades stel och kall vid strandkanten av polisen och har förts med ambulans till sjukhus, säger Fredrik Lovén vid Södra Älvsborgs räddningstjänst.

Båten påträffades upp och ned i en annan vik, men den andre mannen saknas fortfarande och räddningsinsatserna avbryts.

Stopp i spårvagnstrafiken i Göteborg

Enligt GP är det även störningar i spårvagnstrafiken då ett träd har rivit ner en kontaktledning.

– Det är delar av linjerna ett, tre och fem. Det är stopp från Härlanda mot Östra Sjukhuset och Kålltorp och omvänt. Vi har bussar ute som ersätter, säger Göte Andresson, störningskoordinator hos Västtrafik.

Avta först på måndag

Enligt Ebba Mårtensson, meteorolog på SVT Nyheter kommer stormvindarna att hålla i sig fram till sent under söndagskvällen i Göteborgsområdet och längre norrut i till exempel Bohuslän så kommer vindarna att avta först vid lunch på måndag.

– Egentligen kommer det att blåsa ända fram tills på torsdag, då först blir det vindstilla eftersom ett högtryck kommer in över Sverige då, säger Ebba Mårtensson.

Nederbörd för en månad

Med de kraftiga stormvindarna följer också regn. Den sammanlagda regnmängden under söndagen beräknas bli 30 till 40 millimeter.

– Det är vad den normala nederbörden på en månad brukar vara. Så det blir lite som att allt regn dimper ner på en gång nu på grund av de kraftiga regnskurarna, säger Ebba Mårtensson.

Trafikverket har under söndagen ställt in tågtrafiken på några sträckor som är extra vindkänsliga. De är, som vi tidigare rapporterat om:

Varberg – Borås

Uddevalla – Strömstad

Håkanstorp – Gårdsjö

Herrljunga – Borås

Halmstad – Värnamo

Dessa sträckor ersätts med buss mellan klockan 12 på söndagen och klockan 14 på måndagen.

Inställda och försenade flyg

Flygtrafiken till och från Landvetter gick som vanligt fram till 14-tiden enligt Swedavia. Men i takt med att vindstyrkan ökade så ställdes tre avgångar in. Bland annat till Bryssel och Düsseldorf. Även sex ankomster ställdes in.

– Det har ju med vädret i Europa att göra och vindarna här i Sverige.  Primärt handlar det inte om vindstyrkan utan om vindriktingen. Kraftiga sidvindar kan vara problemantiskt, säger Lovisa Ernestam, biträndande presschef på Swedavia till SVT Nyheter Väst.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning i Bohuslän och Göteborg. Där beräknas vindarna vara syd- eller sydvästliga med byvindar på 25-27 meter per sekund. Resten av Västra Götaland har klass 1-varning.

Definition för Varning klass 2 stormbyar:

  • Vindbyar från 25 m/s upp til 30 m/s. Skador på byggnader med risk för kringflygande föremål. Större skador på skog och risk för störningar i trafik samt el- och teleförsörjning. Om prognosen ändras till 30 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Ciara

Mer i ämnet