Lyftspannet ska ha flyttats från pråmen till sitt slutliga läge i bron innan måndagen är slut. Foto: SVT/Anna Adersjö

Nu monteras Hisingsbrons mittdel – väger 750 ton

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan monteras en av de centrala delarna av nya Hisingsbron, nämligen brons lyftspann. Det är tillverkat i stål och efter en månads förberedelser är den nu klar att monteras.

– Det är jättesmå marginaler. Man får ta det i ett lugnt takt, säger Susanne Wiberg, projektledare på trafikkontoret för byggnationen av Hisingsbron.

Lyftspannet är 750 ton, tillverkat i stål och kom från spanska Sevilla för en månad sedan. Sedan dess har konstruktionen fått beläggning, temporära räcken och kontaktledningsstolpar.

Under måndag morgon började arbetet med att montera lyftspannet på själva bron. Planen är att lyftspannet ska ha flyttats från pråmen till bron innan dagen är slut. 

Nya Hisingsbron

– Det har gått bra under morgonen. Men står du och tittar där ute så tycker man att allt går väldigt långsamt men det är jättesmå marginaler. Man får ta det i lugn takt för att det ska funka, säger Susanne Wiberg, projektledare på trafikkontoret för byggnationen av Hisingsbron.

Hissas upp i slutet av veckan

Senast på söndag ska lyftspannet lyftas upp på sitt övre läge och beräknas vara upplyft till mitten av oktober, då man ska börja med testerna. 

– Just nu monterar vi mycket maskineri och el inuti pylonerna som behövs för att kunna lyfta lyftspannet upp och ner. Dessa tester börjar i oktober och fortsätter till att man kan släppa på trafiken någon gång mellan februari-mars. Det är en lång process innan bron är färdig för trafik, berättar Susanne Wiberg.

Bästa utsikten

På grund av dessa arbeten så stängs av farleden hela den här veckan. De som vill följa arbetet på plats hänvisas till några konkreta punkter:

– Det allra bäste ställe att stå på och titta är Götaälvbron, på östra gångbanan. Där har man en bra utsikt, eftersom den nya och den gamla bron ligger väldigt nära varandra, tipsar Susanne Wiberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Hisingsbron

Mer i ämnet