Här får du inte ställa elsparkcykeln. Foto: Göteborgs stad/SVT

Nu regleras elsparkcyklarna i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad och företagen är överens. Elsparkcyklarna ska inte längre kunna lämnas eller parkeras på centrala platser i stan. Farten ska dessutom sänkas automatiskt på vissa stråk.

Nu kommer man inte längre kunna ställa elsparkcyklar var som helst i stadskärnan. Platserna det rör sig om är bland annat Domkyrkan, alla kajer längs kanalen och trädgårdsföreningen.

– Vi vill inte att man ska parkera cyklarna överallt. Nu har vi börjat underteckna avtalen med företagen. Alla företag har börjat arbeta med det här nu. Dels ställer de inte ut cyklarna där, sen har tekniken gjort det omöjligt att parkera sina cyklar där, säger Malin Månsson, cykelplanering på trafikkontoret.

Betalningen tickar på

Hon förklarar att tekniken ska göra att användarna inte kan avsluta sin resa på de markerade platserna. Gör man det kommer betalningen att fortsätta ticka på.

– I apparna ska användaren se vilka områdena man inte kan avsluta sin resa. Överenskommelsen med företagen gäller tills vidare. Sen kommer man strypa hastigheten till sex kilometer i timmen i vissa områden, säger Malin Månsson.

Även det styrs med teknik. Det kommer röra sig om gator där det rör sig mycket människor. Göteborg stad kommer framöver göra en utvärdering hur överenskommelsen fungerar.

– Vi har inte bestämt exakt när vi ska göra en utvärdering. Sex månader brukar vara rimlig tid men dyker det upp problem får vi göra en utvärdering tidigare.

Se om företagen följer upp

Även parkeringszoner kommer markeras ut av staden men det är inget tvång på att använda dessa.

Om ändå elsparkcyklar ställs inom områdena där de inte får ställas, vad kommer kommunen göra då?

– Då är det rätt så rimligt att vi gör någon typ av kontroll. Vi får även kolla över synpunkter som kommer in om det står cyklar på ställen där de inte får stå. Sen får vi kontrollera att företagen följer upp det vi har kommit överens om, säger Malin Månsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer