Foto: Wille Ihse/TT/Arkiv

Nytt sparkrav: 400 tjänster bort från Skaraborgs sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Skaraborgs sjukhus måste spara ytterligare 100 miljoner kronor då pengarna inte räcker. Totalt innebär det att 400 tjänster ska bort vid sjukhusets olika verksamheter.

– Nu har vi kniven mot strupen vad det gäller ekonomin, det är en jättestor utmaning, säger Åsa Ranbro Jansson, ställföreträdande sjukhusdirektör till SVT.

Totalt ligger sjukhusets sparbeting på personal nu på 228 miljoner kronor, skriver tidningen SLA. Det berör samtliga yrkesgrupper, men kommer främst att lösas med naturliga avgångar.

– I värsta fall kan vi behöva säga upp personal men där är vi inte idag, säger Åsa Ranbro Jansson.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Spara 50 miljoner till

Förutom sparbeting på personal strukturella sparkrav för sjukhuset på cirka 150 miljoner, som ligger på regionnivå. Dessutom ska ytterligare besparingar på cirka 50 miljoner göras på bland annat läkemedel, lokaler, medicinskt material och och forskningslabb.

De totala besparingarna kan komma upp i cirka 500 miljoner, enligt Åsa Ranbro Jansson.

– Det påverkar såklart vården så att vi måste prioritera och förändra våra arbetsuppgifter. Nu ska verksamheterna arbeta med hur det ska göras, säger Åsa Ranbro Jansson.

Sjukhusledning i stabsläge

Så sent som på tisdagen gick Skaraborg sjukhusledning upp i stabsläge efter oväntat ökat patientinflöde, för få vårdplatser och lägre sommarbemannning.

Hur ska man tolka att ni har brist på personal samtidigt som så många tjänster ska försvinna?

– Det är just därför vi behöver förändra vår verksamhet och hitta nya arbetssätt. Vi har svårigheter med kompentensförsörjning och det kommer inte bli enklare framöver. Det är en mycket större fråga som inte kan lösas snabbt, säger Åsa Ranbro Jansson.

Talar det här för att Skaraborgs sjukhus kommer finns på färre orter framöver?

– Förslaget är färre enheter och sjukvården koncentreras för att skydda kompetensförsörjningen. Ledningen har lagt ett förslag med det är nu upp till politikerna att besluta.

Totalt arbetar 4 500 vid Skaraborgs sjukhus olika enheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Mer i ämnet