Peter Geiger är aktiv inom Västra Götalands läkarförening och jobbar på Säs. Joakim Höstner är verksamhetschef på Ortopedkliniken på sjukhuset Foto: SVT

SÄS: semester delas upp på grund av coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonalen har haft en ansträngd vår under rådande pandemi och även sommarens semester har nu planerats om.

– Man måste ha återhämtningstid, annars blir man sjuk, säger Peter Geiger, vice ordförande i Västra Götalands läkarförening på Säs.

En av sju medarbetare på Södra Älvsborgs sjukhus (Säs) i Borås kommer få kortare, uppdelad eller flyttad semester i sommar. Det beskedet fick sjukhuspersonalen i förra veckan och orsaken till det sena budet är att framtiden är svår att förutspå under rådande coronapandemi.

– Huvuddelen får sin semester sammanhängande under sommaren. Hade vi haft möjlighet hade vi lagt ut all semester vi kan, men vi måste bevaka patientsäkerheten och se till att arbetsmiljön är bra, säger Joakim Höstner, verksamhetschef för Ortopedkliniken på Säs.

Coronaviruset i Västsverige

”Mardrömmar”

Lise-Lotte Lindblom på Kommunal tycker att det underlag som de har fått för semesterplaneringen är undermålig.

– Vi tror inte att det här tar slut i september, vi måste satsa på uthållighet. Personalen på intensivvårdsavdelningen har mardrömmar och andra stressymptom, säger hon.

Det finns en regional bestämmelse som säger att vårdanställda får 8000 kronor per flyttad semestervecka, en summa som nästan känns som ett hån, säger Vårdförbundets huvudskyddsombud på Säs, Martin Hulldin.

– Det är återhämtning vi behöver. Vi tycker det minsta man kan begära är att vi får vår fyra veckors sammanhängande semester, säger han.

Martin Hulldin lyfter också att det finns andra regioner som ger betydligt mer till sina vårdanställda när semestern måste flyttas.

– Det vi saknar är att arbetsgivaren ger en skälig ersättning för att vi inte får ut vår fulla semester.

Komplicerad vård

På Västra Götalands läkarförening på Säs förstår man varför beskedet om semestern kom så pass sent. Vice ordföranden, Peter Geiger, säger att han är osäker om han kommer få någon semester alls i år, då han är överläkare på anestesikliniken och jobbar med covid-19 patienter.

– Vi är ett begränsat antal personer som tar hand om dessa svårt sjuka personer, det går inte att utvidga den personkretsen hur som helst, det är mycket komplicerad vård, säger Peter Geiger.

Fortsätt följa riktlinjer

Både Joakim Höstner och Peter Geiger trycker på att pandemin inte är över och att det är viktigt att följa myndigheternas riktlinjer om exempelvis fysisk distans.

– När jag ser mig omkring på uteserveringar då tänker jag: ”Här ryker min semester.” Så enkelt är det, säger Peter Geiger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet