Sedan den nionde augusti måste de som inte kan uppvisa covidintyg sitta i karantän vid inresa till Norge från Västra Götaland. Men handlaren Göran Lundgren i Strömstad, tror att gränsen snart kommer öppna igen. Foto: TT/SVT

Optimism i Strömstad trots strängare gränsregler

Uppdaterad
Publicerad

I fredags meddelade den norska regeringen att inresekrav återinförs mot Västra Götalandsregionen. Nu kan endast fullvaccinerade passera gränsen obehindrat, för övriga gäller karantänkrav. Handlaren Göran Lundgren i Strömstad har följt utvecklingen och var beredd på beskedet.

Hör om hur sommaren varit för gränshandeln i klippet ovan.

Det har hunnit bli många turer med den norska gränsen. Handlaren Göran har räknat till 150 förändringar av inreserestriktionerna sedan den 16 mars 2020.

Coronaviruset i Västsverige

– Det hjälper inte att gå runt och vara orolig, vi får planera utifrån de beslut som kommer och får anpassa oss från dag till dag, säger Göran Lundgren, som är driftansvarig vid matkedjan Grensemat.

Västra Götaland åter ett riskområde

I måndags började de senaste justeringarna vid gränsen att gälla. Västra Götalands klassas nu som ett orange område, vilket i nuläget innebär att endast de som kan uppvisa ett covidcertifikat får passera gränsen obehindrat.

Under sommaren 2021 har Grensemats försäljning varit 40 procent av hur den varit året innan pandemin bröt ut. Jämfört med katastrofsiffrorna från förra årets sommar, är det en stor ökning.

Göran är optimistisk inför hösten och tror på en öppning av gränsen.

– Vi hoppas på en bra ökning framöver och är nöjda med den försäljning vi haft hittills under omständigheterna. Förutsättningarna finns ju för att det ska bli en riktigt bra höst.

Detta gäller för resor över gränsen

• De som reser från orangea och röda områden måste sitta i karantän i 10 dygn efter inresa i Norge

• De som reser från orangea och röda områden måste registrera sin inresa hos den norska regeringen

• Den som fått första vaccindosen för 3 -15 veckor sedan, samt minderåriga, kan avsluta karantänen tidigare om de testar negativt tidigast tre dygn efter ankomst

• Fullvaccinerade och de som haft covid-19 de senaste sex månaderna som kan bevisa detta genom ett coronacertifikat behöver inte sitta i karantän

Källa: Folkehelseinstituttet 11/8

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet