Foto: TT

Ovanligt sen vår – forskarna efterlyser vårtecken

Publicerad

Vårtemperaturerna kom ovanligt sent till Västsverige och övriga delar av södra Sverige i år. Men sedan värmen väl kom har det gått ovanligt fort. Nu uppmanar Svensk botaniska föreningen allmänheten att hålla utkik efter vårtecken.

Låga temperaturer och snö gjorde att våren blev sen i Västsverige i år.

– Det var ganska kallt kring påsken. Sedan kom värmen rejält. Men nu verkar det ha stannat upp igen, säger Tore Mattsson, styrelsemedlem och kontaktperson för Svenska botaniska föreningen i Göteborg och Bohuslän.

Tidigare lövsprickning

En anledning till variationerna av vårens ankomst tros vara klimatförändringarna. Svenska botaniska föreningen har under de senaste åren kunnat se tydliga förskjutningar i växtlivet. Till exempel pekar man på vitsippornas blomning och björkarnas lövsprickning som har startat knappt två veckor tidigare än vad som var normalt för 100 år sedan. Så även om våren kom sent i år verkar den alltså generellt komma något tidigare nu än vad den gjorde förr.

– Naturen är bra på att anpassa sig från år till år och i år kommer vi nog att komma ikapp. Men samtidigt är det så att det förändras över tid, säger Tore Mattson.

Kan bli problem för flyttfåglar

Han är inte oroad på grund av årets sena vår, men han påpekar att det kan få effekter för djurlivet.

– Det kan bli besvärligt för en del arter. Vi har ju till exempel en del flyttfåglar som kommer tillbaka och som kanske inte kan hitta föda eftersom de äter insekter som är kopplade till växter som inte slagit ut än, säger Tore Mattsson.

Behöver hjälp av allmänheten

För att få bättre överblick över hur växterna påverkas av klimatförändringar uppmanar Svenska botaniska föreningen allmänheten att rapportera in olika vårtecken till den så kallade ”Vårkollen”.

– Det är viktigt att få in så många observationer som möjligt, och då är det viktigt att vi får hjälp från allmänheten. Det är det som man brukar kalla för medborgarforskning, säger Tore Mattsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.