Se när parkvårdaren Elin Lindell skållar parkslidens rötter. Foto: SVT

Partille kommun skållar parksliden till döds

Publicerad

I Partille har kommunen satsat extra pengar för att bekämpa den parkslide som växer där. Med hjälp av vattensprutande spjut hoppas kommunen ta död på den seglivade växten.

Metoden kräver att proceduren upprepas var fjortonde dag och kommunen planerar att hålla igång arbetet fram till den sista september i år.

– Än så länge finns det ingen exakt vetenskap kring vilken metod som är bäst. Man gör olika i olika kommuner, säger Maria Lind, gata- parkchef i Partille kommun.

Miljövänlig metod

Hon berättar att de valt just vattenmetoden eftersom den bland annat är miljövänlig och inte skadar omgivningen. I ett par områden använder sig kommunen även av en så kallad täckduk som läggs över parksliden för att förhindra att solljuset kommer in.

– Men det är mycket mer tungarbetat eftersom ett stort område behöver täckas. I och med att den behöver ligga stilla i flera år så är det inte ett jättebra alternativ där folk rör sig, säger Maria Lind.

I videon kan du se hur det skållande vattnet sprutas ner i parkslidens rötter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.