Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag förberedde mina grannar på att jag kommer hoppa nu” – hör Pauline Frohm berätta. Foto: SVT

Hoppade sex meter från balkongen – för att undkomma röken

Uppdaterad
Publicerad

Pauline väcktes av en kraftig smäll som fick hennes ytterdörr att skjutas in i lägenheten. Därefter vällde den mörka röken snabbt in och hon tog beslutet att hoppa från balkongen för att undvika rökskador, ett fall på sex meter.

–  Hade jag vetat det då hade jag kanske inte varit så snabb med att hoppa. Men det var mitt enda alternativ då, säger hon.

Tidigt på morgonen den 28 september vaknade Pauline Frohm av den höga smällen från explosionen i Annedal i Göteborg.

– Min första känsla var att det var jordskalv och att hela byggnaden rasade, säger hon.

Snabbt började hon känna lukten av rök och tog sig ut till sin hall. Där såg hon att hennes ytterdörr hade totalförstörts. Hon började ana att en explosion inträffat och försökte varna sin granne mitt över.

Visste inte om det skulle smälla igen

I trapphuset såg hon hur ett svart rökmoln snabbt rörde sig uppåt och insåg att det inte fanns tid att vänta kvar i trapphuset. Vid det här laget var hennes lägenhet rökfylld och hon tog sig ut på balkongen.

– Jag såg ingenting. Jag försökte slita av min gardin för att ha den som hjälp att ta mig ner. Men jag lyckades inte få ner den och jag kände att jag redan hade andats in för mycket av röken. Man vet inte om det kommer en explosion till eller är det eld jag jagas av? Man vet inte när man inte ser någonting, säger hon.

Ute på balkongen bestämmer sig Pauline för att hoppa. Hör henne berätta om det i klippet ovan.

Grannen blev en vän för livet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grannarna: ”Var det meningen att det skulle bli så stort?” Foto: SVT

På marken stod Paulines granne Elenore Hafstrand. Då kände de inte varandra men efter branden ser deras relation helt annorlunda ut. Elenore hjälpte henne med bland annat kläder, täcke och att ringa anhöriga för att berätta vad som hänt.

– Hon var den som verkligen hjälpte mig från fall till sjukhus. Det är så uppskattat, säger Pauline som fick en fraktur i en bröstkota av fallet.

De båda grannarna har fortsatt ha kontakt med varandra efter branden och säger att de ska fortsätta ha det.

–  Jag har fått vänner för livet känns det som. Även om det är jobbigt att bearbeta har man ändå fantastiskt många nya goa vänner, säger Elenore.

– Det har kommit mycket gott ur det här också och det är en stor tröst, fyller Pauline Frohm i.

”Vi kanske inte får några svar på varför”

I videon nedan kan du höra hur de båda grannarna reagerade på beskedet om att den man som misstänkts ha legat bakom explosionen hittats död.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Annedal i Göteborg

Mer i ämnet