Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lars Eckerdal, polisområdeschef Fyrbodal, berätta om vilken sjukdomsinfo som polisen kan få när de omhändertar en påverkad person. Foto: SVT

Polisen ska inte få sjukdomsinfo – men får det ändå

Uppdaterad
Publicerad

När polisen omhändertar en påverkad person får sjukvården inte lämna ut uppgifter om personens hälsostatus – även om polisen skulle behöva de uppgifterna. Men enskilda poliser får dem ändå, i strid med reglerna, uppger polisområdeschefen. Det handlar om personliga kontakter med sjukhusets koordinator.

Vi har tidigare berättat om 27-åriga Evelina Vessby, som avled i polisens fyllecell i Trollhättan. Hon var tidigare vårdad på sjukhus för överdoser av bensodiazepiner och alkohol – vilket inte polismännen som omhändertog henne visste om.

De kunde heller inte ringa för att få den informationen från sjukhuset NÄL i Trollhättan.  

Dödsfall i fyllecell

– Det är omgärdat av en lång rad sekretessbestämmelser, säger Bengt Asplén, akutchef på NÄL.

”Kontakt med enskild handläggare”

Inte heller konsultation om specifika symptom kan koordinatorn hjälpa till med. Men Miran Shwan, tidigare polisområdeschef i Trollhättan, uppgav i en intervju i TTELA att polisen kan ringa koordinatorn på NÄL och få reda på personers sjukdomshistorik och få hjälp att bedöma symtom.  

När SVT frågar polisområdeschefen i Fyrbodal om detta, så menar han att personliga kontakter kan göra det möjligt.  

Personers sjukdomshistorik lämnar inte koordinatorn ut, uppger sjukhuset? 

– Det händer nog i enstaka fall att den enskilda polisen har en kontakt med en enskild handläggare inom sjukhuset, men det är inte rutinen. Det normala är att vi inte får tillgång till sjukdomshistorik, säger Lars Eckerdal, polisområdeschef Fyrbodal.

I klippet ovan berättar polischefen Lars Eckerdal om hur enskilda poliser kan få ut sjukdomshistorik och råd om symtom. Chefen för akuten på NÄL berättar vilka regler som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall i fyllecell

Mer i ämnet