Informationsmöte ikväll inför EU-toppmötet på fredag. Foto: TT / SVT

Polisens uppmaning: Undvik fönster och balkonger under EU-toppmötet

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen kommer boende i Eriksberg få information av polisen om hur de påverkas under EU-toppmötet på fredag. Bland annat uppmanas de att inte befinna sig på balkonger eller stå synliga i fönstren.

Klockan 18 på måndagen är boende och näringsidkare vid Eriksbergstorget och Maskinkajen inbjudna till Eriksbergshallen där EU-toppmötet hålls på fredag. Detta för att få information om hur mötet påverkar dem.

– Vi har haft möte med dem som bor innanför avspärrningen, nu ska vi ha möte med dem som bor nära och som har fönster och balkong mot avspärrningen, säger Håkan Frank, kommunpolis, till SVT Nyheter Väst.

”Vill inte skrämma”

På affischer som är uppsatta i området kommer nu polisen och Säpo med en uppmaning: ”Boende på Eriksbergstorget och Maskinkajen ska vara restriktiva med att vistas i fönster och på balkonger under mötet”.

LÄS MER: Företag tvingas stänga under EU-toppmötet

– Vi vill inte skrämma upp människor men om det är många nyfikna som står i fönster och på balkonger så kommer det bli mycket svårare för oss att identifiera en eventuell attentatsman i området, säger Håkan Frank.

– Det låter lite drastiskt men vi vill vara trygga med att vi har koll på de människor som vistas i anslutning till mötesområdet.

Osäkra ska få svar

Både Polisen och Säkerhetspolisen kommer ha representanter på plats under mötet för att svara på eventuella frågor.

– Huvudsyftet är ju allmän information om vad som händer i Göteborg och på Eriksberg i samband med EU-toppmötet. Om någon känner sig osäker på vad som kommer att hända ska man komma på kvällens informationsmöte, säger Håkan Frank.

LÄS MER: Regeringschefer separeras från resenärer på Landvetter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.