Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör politikerna i Uddevalla som tycker helt olika om att bjuda in Alexander Bard som föreläsare. Foto: SVT/TT

Politiskt gräl i Uddevalla – om Alexander Bards föreläsning

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen ska medieprofilen Alexander Bard föreläsa för Uddevallas ledande politiker. Det har fått oppositionen i staden att gå i taket.

– Jag känner att det är en provokation mot allt det som vi i S-kvinnor står för, säger Karin Engdahl (S).

De har varit ett infekterat tonläge mellan politiker i Uddevalla sedan det blev känt att Alexander Bard bjudits in till kommunens visionsdagar, vilket Bohusläningen också rapporterat om.

– Att lyssna på olika åsikter är intressant och viktigt i en demokrati. Däremot är det hårresande att Uddevalla kommun bjuder in en person som för bara några månader sedan kandiderade till riksdagen för det kvinnofientliga partiet Medborgerlig samling, skriver styrelsen för Uddevalla S-kvinnor i ett öppet brev till kommunens politiska ledning.

Samtidigt försvarar kommunalrådet Henrik Sundström (M) valet.

– Han är den bästa framtidsspanaren i Sverige idag, det är därför vi vill han honom. Vi kan inte ge människor yrkesförbud bara för att de inte godkänns av S-kvinnor, säger han.

Kommunen betalar 60 000 för inspirationsföreläsningen. Alexander Bard vill själv inte kommentera diskussionen, säger han till SVT.

Tidigare avbokad

Det är inte första gången Alexander Bards roll som föreläsare ifrågasätts.

Men kort varsel blev han i höstas avbokad från en konferens som studenter i kognitionsvetenskap vid Linköpings universitet ordnade. Han skulle då föreläsa om hjärnan i ett digitaliserat samhälle.

Avbokningen skedde efter att studenter som varit kritiska hört av sig till arrangörerna.

TV4 bröt samarbete

Alexander Bard, känd från bandet Army of lovers och som jurymedlem i TV-programmet Talang, har varit i flera kritikstormar.

En handlade om en uppmärksammad tweet sommaren 2020 då han reagerade på black lives matter-rörelsen. På mikrobloggen skrev han bland annat att svarta människor ska ”ta tag i sina liv” och sluta leva på bidrag.

Efter en proteststorm på sociala medier valde TV4 att avsluta sina samarbeten med honom. Själv sa han till Aftonbladet:

– Sånt tjafs. Tonalitet och etikett är kärringdynga, det får andra diskutera. Jag diskuterar verkligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.