Preemraff i Lysekil från ovan. Foto: Tomas Singer

Preem i Lysekil satsar på rapsolja

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen valde Preem att dra tillbaka sin ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil. Nu vill de ändra sitt miljötillstånd och ansöker om att göra en storskalig produktion av förnybara drivmedel. De vill satsa på rapsolja, bland annat.

Den tidigare utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil möttes av högljudda protester från miljörättsaktivister. Bland annat protesterade organisationen Greenpeace genom att stoppa oljefartyg från att ta sig i hamn i Lysekil.

Rapsolja och animaliska fettrester

Efter många turer och ett ja från Lysekils kommun till att bygga ut Preemraff drog till de ändå tillbaka sin ansökan. Nu ska de istället för olja satsa på rapsolja, vilket Ekot rapporterat om.

Utbyggnad av Preem

– Vi ska bygga om en befintlig anläggning vi har där vi tillverkar diesel. Vi ska anpassa den så att vi kan mata den med förnybara råvaror, till exempel rapsolja, tallolja och använd frityrolja. Det kommer även att gå att mata den med animaliska fettrester, säger Aad van Bedaff, som är platschef.

Råvarorna ska sedan användas till diesel. Att raffinera förnybara råvaror görs redan på Preem i Göteborg idag. Men den här satsningen skulle innebära en anläggning med tre gånger så stor kapacitet.

Ombyggnation istället för utbyggnad

– Preems högsta prioritet är att påbörja storskalig förnybar produktion vid raffinaderiet i Lysekil och det är glädjande att vi nu ska ta det första, stora steget i raffinaderiets förnybara omställning, säger Magnus Heimburg, VD Preem.

Enligt ett pressmeddelande beräknas satsningen minska utsläppen av koldioxid med upp till 1,7 miljoner ton varje år.

Om allt går enligt plan är att ombyggnationen ska vara klar 2024 och ska då ha kapacitet att hantera upp till 40 procent förnybara råvaror, för att sedan öka den mängden och fasa ut fossila råvaror i samma takt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet