Preems nya plan är att minska utsläppen i Lysekil. Foto: TT

Preem varslar 130 personer – drabbar Lysekil och Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Preem har det motigt i coronakrisen. Under tisdagen informerades personalen om att 130 personer varslas. Det drabbar bland annat raffinaderierna i Lysekil och Göteborg.

– Vi lever i en ny värld där efterfrågan är betydligt mindre än det var för ett år sedan. Det påverkar vår ekonomi, säger Aad van Bedaf raffinaderichef för Lysekil och Göteborg.

Preemraff i Lysekil har ekonomiska bekymmer. Så väl coronakrisen som ett oljekrig har slagit hårt mot drivmedelsjätten. Tidigare har man korttidspermitterat personal men också avslutat en del konsultuppdrag.

Men under tisdagen informerades personalen om att 130 personer från oljejätten kommer att varlsas. Varslen drabbar alla orter där Preem har sin verksamhet: Stockholm, Göteborg och Lysekil.

Förhandlingar med facket

Enligt raffinaderichefen Aad van Bedaf kommer fokus att ligga på tjänstemannasidan och man inleder nu förhandlingar med facken om exakt hur mycket personal på varje ort som ska varslas.

– Under corona har efterfrågan på våra produkter minskat och vi ser att det kommer vara så en längre tid, därför måste anpassa vår kostym. Vi försöker vara proaktiva, säger han.

Preem har idag cirka 1 500 anställda i Sverige, vara nästan hälften i Lysekil. Dagens varsel kommer inte påverka den tilltänkta ombyggnationen av raffinaderiet i Lysekil.

– Nej, vi håller fast vid våra planer för ombyggnationen, säger van Bedaf.

Preem kommer närmast att inleda förhandlingar med facket om det tänkta varslet. Förhoppningen är att en del av varslet kommer att lösa sig genom pensionavgångar.

– Vi vill gå fram så skyndsamt som möjligt med respekt mot våra anställda, samhället och våra ägare.

Hårt drabbat

Preem har haft ett tufft år. Coronakrisen drabbade företaget hårt och tillsammans med ett priskrig på olja hamnade Preem i en svår situation som slog hårt mot företaget. I våras beslutade man om att korttidspermittera personal året ut.

– Preem har en finansiell situation som inte är gynnsam just nu, sa IF Metalls Christian Mattsson i april till SVT.

I slutet av september drog Preem tillbaka ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil. Enligt bolaget var det på grund av kommersiella grunder. Se mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Preem drar tillbaka ansökan om utbyggnad i Lysekil Foto: Pressbild/Björn Larsson Rosvall/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer