Här stoppar personliga tränaren skadegörelsen – hyllas för civilkuraget

Uppdaterad
Publicerad

Efter en demonstration i helgen i Göteborg blev det stökigt på flera håll. Men när butiksfönster krossades i city klev plötsligt personliga tränaren Murphy Alex fram och stoppade förstörelsen.
– Jag gjorde bara vad som behövdes. Jag tänkte på mig själv först efteråt, säger han till SVT.

Murphy Alex (i vit tröja i videon) reagerade på förstörelsen efter helgens Black Lives Matter-demonstration. En stor grupp unga män förstörde butiker, och det kastades även gatusten mot polisen.

När ytterligare ett butiksfönster slogs sönder agerade 40-åriga Murphy, och gick fram för att stoppa förstörelsen. Han kom omedelbart i en hetsig ordväxling med flera personer.

Efter en stund rörde sig gruppen vidare. Murphy syntes även i ett annat klipp när han hindrade en person från att plocka upp en gatusten, som använts mot polisen. 

– Det var min instinkt bara (att försöka stoppa skadegörelsen). Det är så jag är uppfostrad, säger han till SVT.

På sociala medier har händelsen fått stor uppmärksamhet, och många har också berömt honom för det civilkurage han visar upp. Han säger vidare att har förståelse för de starka känslorna hos demonstranterna, men att skadegörelse är fel väg att gå och bara tar fokus från det antirasistiska budskapet som var grundtanken med demonstrationen.

Hör mer från Murphy Alex när han på måndagskvällen gästar programmet Sverige Möts: Direkt, kl 20 i SVT1 eller SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BLM-demonstrationer i Sverige

Mer i ämnet