En lastbil skenade på E20 under måndagseftermiddagen. Foto: Foto: Johan Sjöström

Rättegång inleds mot chaufför av ”skenande” lastbil

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan kom ett dramatiskt larmsamtal till SOS Alarm. Det var en chaufför på E20 som sa att han inte kunde bromsa sin skenande lastbil. Nu inleds en rättegång mot mannen, som misstänks för att själv ligga bakom dramat.

Något tekniskt fel har inte kunnat hittas på lastbilen och han har enligt P4 Skaraborg tidigare larmat om spektakulära händelser som orsakat stora pådrag. Nu inleds en rättegång mot chauffören, som misstänks för grovt falsklarm. Något som P4 Skaraborg var först med att rapportera om.

Misstankarna mot mannen väcktes ganska snart efter det inträffade och en teknisk utredning visade inga fel alls på bromsarna. Detta förklarade föraren med att lastbilen fått en smäll när den körde över ett dike på väg ut på åkern, och att de åter började fungera efter det.

Tror inte på förklaringen

Den förklaringen tror åklagaren Mathias Johansson vid åklagarkammaren i Skövde inte på. Den 26-årige lastbilsföraren åtalas nu för falskt larm, grovt brott.

Lastbilschauffören körde den skenande lastbilen i en och en halvtimme på E20 innan han väjde ut på en åker. Larmet orsakade en stor utryckning av poliser, helikopter och ambulanser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.