Till vänster Martin Saliba, till höger Libanons justitieminister. Foto: TT/AP

Rättegången mot Martin Saliba inledd i Libanon

Uppdaterad
Publicerad

Den dömde trippelmördaren Martin Saliba ställdes under veckan inför domstol i Libanon. Saliba fortsätter att skylla på sin bror och hävdar sin egen oskuld, enligt GT som bevakade rättegången.

Det var våren 2015 som tre unga personer, två män och en kvinna, sköts ihjäl i Uddevalla. Så småningom dömdes bröderna Mark och Martin Saliba till livstids fängelse i hovrätten.

Anhöriga på plats

Innan domen föll han dock Martin Saliba, som friades i tingsrätten, fly landet. För ett och ett halvt år sedan greps han i Libanon där han har suttit häktad sedan dess. Sverige begärde honom utlämnad men Libanon vägrade och beslutade istället att själva åtala honom.

Trippelmordet i Uddevalla

Nu har rättegången inletts, rapporterar GT.

Enligt tidningen var de båda mördade männens anhöriga på plats. Martin Saliba har ändrat sin historia sedan han satt i den svenska rätten. Nu pekar han tydligt ut sin bror men hävdar att han själv inte såg morden.

Åklagaren tror inte på Saliba

Den libanesiska åklagaren bygger till stor del sitt åtal på den svenska förundersökningen. Bland annat ska han under tisdagens förhandling ha frågat Martin Saliba hur han kunde skicka detaljerade uppgifter om mordet till sin flickvän i Thailand samma natt som morden skedde om han inte hade sett dem.

Själv hävdar han bara skrev det han läst i media. Det ifrågasätts av åklagaren eftersom de uppgifter han beskrev ännu inte ska ha funnits i media, skriver GT. Den andra rättegångsdagen hålls i slutet av mars.

Resningsansökan förbereds

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med Salibas svenske advokat Björn Hurtig som förbereder en resningsansökan till Högsta domstolen i Sverige.

Han skriver i ett mejl att han nu påskyndar den processen med anledning av rättegången i Libanon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trippelmordet i Uddevalla

Mer i ämnet